eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Merkel segítségével lehet ET-elnök a holland kormányfő?

A német kancellár újraválasztása a holland kormányfő számára is igencsak jól jött, mert Angela Merkel köztudottan szívesen látná őt az Európa Tanács elnöki posztján. A tisztség akkor jön létre, ha Írország, Lengyelország és Csehország ratifikálják a Lisszaboni Szerződést.

Jól értesült brüsszeli források szerint Angela Merkel a színfalak mögött támogatja Jan Peter Balkenende holland miniszterelnököt, aki arra készül, hogy megszerezze az Európa Tanács elnöki posztját.

Balkenende eddig tagadta, hogy a tisztség betöltésére törne, de egy kérdésre válaszolva elzárkózott az elől, hogy megerősítse, megtartja-e jelenlegi tisztségét a hivatali időszaka végéig.

Diplomáciai megfigyelők rámutattak arra, hogy Balkenende - Merkelhez hasonlóan - kereszténydemokrata politikus, és kormányzási módszereik is hasonlóak, így nem véletlen a rokonszenv közöttük.

A kancellár eddig nem állt ki nyilvánosan a holland kormányfő mellett, mert ki akarja várni, hogy a Lisszaboni Szerződést az EU valamennyi tagállamában ratifikálják. Az Európai Tanács élén tervezett különlegesen nagy tekintélyű tisztséget is csak ezután hoznák létre.

Berlinben feltételezik, hogy a Balkenende a berlini fal leomlásának 20. évfordulójára, november 9-re tervezett ünnepségen áll elő tervével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×