INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Terrortámadástól tartanak az Oktoberfest szervezői

Infostart / InfoRádió
A világ legnagyobb sörfesztiválján, a müncheni Októberfesten rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, miután az al-Kaidához közelálló szélsőséges iszlám csoport videoüzenetében merényleteket helyezett kilátásba németországi célpontok ellen. Mint a müncheni rendőrség szóvivője közölte, konkrét adattal nem rendelkeznek, de az interneten terjesztett fenyegetésben a sörfesztiválról is szerepel egy fénykép.

A sörfesztivált immár két évszázada azon a helyen rendezik meg, ahol a napóleoni időkben a bajor trónörökös és a porosz királyleány házasságkötése alkalmából népünnepélyt tartottak. A színhely ma is a néhai aráról, Teréziáról elnevezett mező - itt építik fel a két hétig tartó Oktoberfest egyenként is legalább ezer embert befogadó sörsátrait, valamint azokat a látványosságokat, amelyek a látogatók szórakozását szolgálják.

Hétfő reggel óta azonban számos rendőr, valamint civil ruhába öltözött nyomozó vegyül a tömegbe, hogy elejét vegye esetleges merényletnek. Az al-Kaidával együttműködő egyik szélsőséges iszlám szervezet ugyanis videoüzenetben figyelmeztette Németországot, hogy megkeserüli, ha záros határidőn belül nem intézkedik az Afganisztánba vezényelt német alakulatok hazarendeléséről.

A videón közzétett fenyegetésben - több német város mellett - a sörfesztivál színhelye is látható, ezért a bajor hatóságok úgy döntöttek, hogy különleges biztonsági intézkedéseket léptetek életbe, így teljesen lezárják a közforgalmat az Oktoberfest térségében, az oda vezető metróvonalakon szigorítják az ellenőrzést, és még a sörfesztivál légterének átrepülését is betiltják.

A látogatók táskáit is szúrópróbaszerűen átvizsgálják és a gyanúsnak vélt embereket igazoltatják. A rendőrség szóvivője hangoztatta azonban, hogy nincs konkrét értesülésük esetleges terrortámadásról a szeptember 19. és október 4. között tartó sörfesztivál ellen.


A címlapról ajánljuk