eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Adócsökkentéssel kezdi a munkát az új német kormány

Az újraválasztott német kancellár megkezdte tárgyalásait a koalíciós kormány megalakításáról a szabaddemokraták vezetőivel. A vasárnap tartott képviselőválasztáson a CDU/CSU és az FDP elegendő mandátumot szerzett az együttes kormányzáshoz, ezt azonban a szabaddemokraták példátlan előretörése tette lehetővé.

A két keresztény- és a szociáldemokrata párt vereséget szenvedett az országos választáson, azonban továbbra is fenntarthatták volna az eddigi koalíciót, ha Angela Merkel már korábban nem tett volna ígéretet arra, hogy az elkövetkező törvényhozási időszak alatt a liberálisokkal együtt akarja vezetni Németországot. Szándékának megvalósítását azt teszi lehetővé, hogy a Szabad Demokrata Párt fennállása óta legjobb választási eredményét érte el, ugyanis a választók 15 százalék szavazott rájuk.

Idöközben Angela Merkel megkezdte a tanácskozásokat a párt igencsak energikus elnökével, Guido Westerwellével, aki nem titkolta, hogy igényt tart a külügyminiszteri tárcára. A kancellár a választások utáni első nyilatkozatában közölte, hogy az új koalíció összesen 15 milliárd eurónyi adócsökkentést és új munkahelyek teremtését, illetve az atomerőművek élettartamának meghosszabbítását tervezi, egyben pedig mindent megtesz a gazdasági válság még érezhető kihatásának végleges felszámolására.

Elemzők szerint nem vár könnyű feladat az új koalícióra, mert megerősödött ellenzékkel kell majd megküzdeni a szövetségi törvényhozásban. A szociáldemokraták amíg koalíciós partnerek voltak, sokkal visszafogottabban érvényesítették baloldali törekvéseiket, az ellenzék padsorában azonban már csak azért is keményebben fognak fellépni a szociális igények elfogadtatásában, mert a párt vezetősége arculatváltást tervez a kiábrándult szavazók visszahódítására.

Megfigyelők szerint közeledés várható a Baloldali Párthoz is, amely a keleti tartományok után immár a nyugati országrészben is megerősítette helyzetét, és úgy hírlik, hogy éppen ez, a volt keletnémet állampártból kifejlődött politikai szervezet csábított el számos korábbi szociáldemokrata választót.

Miközben a külföldi vezetők gratuláltak a kancellárnak újraválasztásához, a nemzetközi média kidomborította, hogy sem az országos, sem pedig a két tartományi parlamenti választáson, Brandenburgban és Schleswig-Holsteinben tartott szavazáson a szélsőjobboldali eszméket hirdető neonáci erők nem kaptak jelentős számú szavazatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×