eur:
394.39
usd:
369.42
bux:
65721.73
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A svájci miniszter tagadja, hogy politikai nyomásra tartóztatták le Polanskit

Az amerikai hatóságoktól függ, hogy Svájc kiadja-e és ha igen, mikor a hétvégén őrizetbe vett Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt. Polanski, aki egy jogilag tekervényes ügy miatt menekült el 30 éve az Egyesült Államokból, miután bűnösnek vallotta magát kiskorúval folytatott nemi viszony vádjában.

 Roman Polanski, a Kés a vízben, a Kínai negyed, a Zongorista, és több más film Oscar-díjas rendezője rács mögött várja, hogy Svájc kiadja-e az amerikai igazságszolgáltatásnak. A lengyel születésű, francia állampolgárságú rendezőnek háza is van az alpesi országban, ahová gyakran járt az utóbbi időben, ráadásul a Schengeni-egyezmény alapján nem is ellenőrizték az útlevelét.

Ám amikor a hétvégén megérkezett Zürichbe, hogy átvegye az ottani filmfesztiválon az életműdíjat, már vártak rá.
A svájci igazságügyminisztérium azt állítja, nem volt más választása, mint eleget tenni az érvényes elfogatási parancsnak. Eveline Widmer Schlumpf miniszter elmondta: ismeri a 76 éves rendező filmjeit és nagyra tartja azokat, de nem lehet kivételezni Polanskival.

Tagadta ugyanakkor, hogy politikai nyomásra léptek volna váratlanul a svájci hatóságok. Az Egyesült Államoknak úgy kellett kipréselnie a svájci bankoktól, hogy kiadják adócsalással gyanúsított amerikai ügyfeleik közül némelyek neveit.

A korábbi években a Holokauszt-áldozatok alvó számlái miatt gyűlt meg a baja Svájcnak amerikai jogászokkal. Vasárnap plakátokkal felvonuló tüntetők követelték Polanski elengedését. Egyikük azt mondta a BBC-nek: szégyelli, hogy svájci állampolgár.

A svájci rendezők szövetsége "groteszk viccnek" és "kulturális botránynak" nevezte a letartóztatást. Polankski ügye 30 évre nyúlik vissza - miközben áldozata peren kívül megegyezett vele és maga is azt szeretné, ha nem vennék elő az ügyet, az amerikai hatóságok úgy tűnik ragaszkodnak a procedúra betartásához.

A rendezőt 1977-ben tartóztatták le egy 13 éves lánnyal folytatott nemi kapcsolat miatt. A vádpontokból, amelyek között nemi erőszak is szerepelt, Polanski a tiltott nemi aktust ismerte el, amiért 42 nap börtönt kapott.

A vád és a védelem megállapodott abban, hogy ez lesz a büntetése, az eljáró bíró azonban megpróbálta felrúgni a vádalkut. Ennek ismeretében Polanski elmenekült az Egyesült Államokból, ahová több, mint 30 éve nem tért vissza és Párizsban telepedett le.

Később kérvényezte, hogy a kaliforniai fellebbviteli bíróság ejtse az ügyet. Az egyik bíró ezt azzal utasította el, hogy Polanskinak a bíróság előtt személyesen kellett volna benyújtania a kérvényt, viszont elismerte, hogy az eredeti ügyben szabálysértő módon jártak el.

A rendező ügyvédje azt mondja, egyelőre azt próbálják elérni, hogy a svájci hatóságok nyilvánítsák érvénytelennek a letartóztatási parancsot. Ha ez nem történik meg, akkor az amerikai félnek 60 napja van a kiadatási kérelem benyújtására és a procedúra lefolytatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×