INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Törvény szabályozná a banki prémiumot

InfoRádió / MTI
Külön törvényt alkot a banki prémiumok korlátozására a brit kormány - jelentette be a brit miniszterelnök.

Gordon Brown, aki a kormányzó Munkáspárt éves kongresszusának kezdete előtt nyilatkozott a BBC televíziónak, közölte: az új törvény a brit pénzügyi felügyeletet (FSA) ruházza majd fel beavatkozási jogkörrel abban az esetben, ha a hatóság valamely cég részéről "rossz magatartást" észlel. Ha az adott vállalat nem hajlandó alávetni magát a jutalmazásra és javadalmazásra kidolgozott szabályoknak, büntetésre számíthat.

A kormányfő szóhasználata szerint az üzleti és pénzügyi szolgáltatási törvény nevű jogszabály - amely része lesz a következő parlamenti évadra szóló, az uralkodó által hamarosan kihirdetendő törvénykezési programnak - "betiltja a régi prémiumrendszert".

Brown nem részletezte pontosan, hogy a tervezett új törvény ezt miként tudja majd elérni, kijelentette azonban: a kormány nem fogja hagyni, hogy bármilyen formában visszatérjenek "a régi, rettenetes idők", amikor spekulációért, rövid kifutású tranzakciókért jártak bankári prémiumok, nem pedig hosszú távon ható teljesítményért.

A miniszterelnök szerint a törvény mielőbbi megalkotását indokolja, hogy a bankok "alig várják" a visszatérést a régi gyakorlathoz, és egyesek közülük máris jókora prémiumok bejelentésére készülnek, ami "teljességgel elfogadhatatlan".

Brown hozzátette: a jelek szerint sokan nem értették meg, hogy a bankok mekkora károkat okoztak, és nem érzékelik a brit lakosság hangulatát.

A brit kormány régóta jelzi, hogy fel akar lépni a hatalmas összegű banki jutalmak ellen, a miniszterelnök vasárnapi nyilatkozata volt azonban az első hivatalos utalás arra, hogy erről konkrét törvényjavaslat készül. Ez egyben fordulatot is jelezhet a brit álláspontban, London eddig ugyanis nem támogatta a banki prémiumkultúra törvényi visszaszorítását célzó, elsősorban Nicolas Sarkozy francia elnök által szorgalmazott kezdeményezéseket.

Független londoni elemzők szerint ugyanakkor - legalábbis a belátható jövőben - a banki prémiumok kérdését a pénzügyi válság önmaga "lerendezi".

A Centre for Economics and Business Research nevű vezető londoni gazdaságelemző cég legutóbbi előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni City bankosainak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott, a ház becslése szerint 8,8 milliárd fontos eddigi prémiumcsúcsnál.

A címlapról ajánljuk