INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Németország már túl van a válságon

Infostart / InfoRádió
A közvélemény szerint Németországnak sikerült túljutni a válságon. Legalábbis ezt bizonyítja a GFK piackutató intézet most közzétett jelentése a fogyasztói bizalom folyamatos növekedéséről.

A nürnbergi piackutató intézet felmérése szerint a fogyasztók októberi bizalmi indexe 3,8-ról 4,3 pontra nőtt, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy a vásárlók fokozódó derűlátással ítélik meg a gazdasági helyzetet, illetve úgy vélik, hogy az ország túljutott a tavaly kirobbant pénzügyi válság mélypontján.

Mint az adatok közlésekor az intézet szakértője elmondta, a töretlen fogyasztás fontos pillére a német gazdaságnak, mert a nemzeti össztermék 57 százalékát a kereskedelem biztosítja. Utalt arra is, hogy így nagy mértékben sikerül kiegyensúlyozni a kivitel visszaeséséből fakadó veszteséget.

A fogyasztói bizalom állandó erősödését az infláció alacsony szintjére vezette vissza, és rámutatott arra is, hogy egyelőre elmaradt a munkanélküliség felszökése, amelytől oly sokan tartottak. Nem zárta ki azonban, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések hatásának csökkenése után esetleg sok cég csődbe jut és kénytelen lesz megválni alkalmazottaitól, ami visszavetheti a kereskedelmi hangulatot.


A címlapról ajánljuk