eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma

Németország már túl van a válságon

A közvélemény szerint Németországnak sikerült túljutni a válságon. Legalábbis ezt bizonyítja a GFK piackutató intézet most közzétett jelentése a fogyasztói bizalom folyamatos növekedéséről.

A nürnbergi piackutató intézet felmérése szerint a fogyasztók októberi bizalmi indexe 3,8-ról 4,3 pontra nőtt, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy a vásárlók fokozódó derűlátással ítélik meg a gazdasági helyzetet, illetve úgy vélik, hogy az ország túljutott a tavaly kirobbant pénzügyi válság mélypontján.

Mint az adatok közlésekor az intézet szakértője elmondta, a töretlen fogyasztás fontos pillére a német gazdaságnak, mert a nemzeti össztermék 57 százalékát a kereskedelem biztosítja. Utalt arra is, hogy így nagy mértékben sikerül kiegyensúlyozni a kivitel visszaeséséből fakadó veszteséget.

A fogyasztói bizalom állandó erősödését az infláció alacsony szintjére vezette vissza, és rámutatott arra is, hogy egyelőre elmaradt a munkanélküliség felszökése, amelytől oly sokan tartottak. Nem zárta ki azonban, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések hatásának csökkenése után esetleg sok cég csődbe jut és kénytelen lesz megválni alkalmazottaitól, ami visszavetheti a kereskedelmi hangulatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×