INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Másfél millió gyanús szavazat Afganisztánban

InfoRádió / MTI
A múlt havi afganisztáni elnökválasztáson leadott szavazatok közül nagyjából másfél millió esetében áll fenn a csalás gyanúja - közölték szerdán Kabulban az Európai Unió választási megfigyelői.

"Számításaink szerint 1,5 millió gyanús szavazat van" - jelentette be sajtóértekezleten Dimitra Ioannou, az EU-megfigyelők helyettes vezetője. Ezek túlnyomó többségén - körülbelül 1,1 millió szavazólapon - Hamid Karzai hivatalban lévő elnök neve szerepel, másik 300 ezren Karzai fő ellenfeléé, Abdullah Abdullah volt külügyminiszteré.

Karzai kampánystábja felelőtlennek, elfogultnak és az afgán alkotmánnyal ellentétesnek minősítette az uniós megfigyelők bejelentését. Szerdán kiadott közleményében a stáb rámutatott: a hazai és a nemzetközi megfigyelőknek az a feladata, hogy megfigyeljék a választási folyamatot, és információikat adják át az afgán választási hatóságoknak. Egyúttal felszólított "minden hazai és nemzetközi intézményt, hogy tartsa tiszteletben az alkotmányt és afgán nép akaratát, kerülje el a hasonló felelőtlen és elfogult állítások kinyilvánítását".

Ha érvénytelennek nyilvánítanák az összeset az EU által gyanúsnak mondott voksok közül, akkor előfordulhat, hogy Karzai elnöknek nem lesz elegendő többsége az első fordulós győzelemhez, így második fordulót kell tartani.

Közben az afgán választási bizottság közölte, hogy helyi idő szerint szerda este kihirdeti az augusztus 20-i tartományi és elnökválasztás nem hivatalos végeredményét. A testület utoljára a szavazóhelyiségek 95 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján közölt részeredményt, eszerint Karzai 54 százalékot kapott, Abdullah 28 százalékon áll.

Több tízezer szavazatot már érvénytelennek nyilvánítottak csalás miatt, és további több ezer panasz kivizsgálása még folyamatban van.

A címlapról ajánljuk