eur:
394.4
usd:
370.66
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Oszama bin Laden újabb hangfelvétele jelent meg

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérének újabb hangfelvétele jelent meg - közölte egy terrorveszélyt figyelő amerikai szervezet.

A washingtoni székhelyű Intel Center szerint az al-Kaida médiaszárnya, az asz-Szahab egy iszlamista honlapon olyan felvételt tett közzé vasárnap, amelyen bin Laden fényképe látható, s meghallgatható rajta a terroristavezérnek "az amerikai néphez intézett nyilatkozata".

Bin Laden a mintegy tízperces felvételen túl gyengének nevezte Barack Obama amerikai elnököt az afganisztáni háború lezárásához. A terroristavezér szerint "nem járt eredménnyel, és sokba került" az amerikaiaknak, hogy képtelenek voltak megérteni, miért történtek a 2001. szeptember 11-i támadások.

"Az elmúlt több mint két és fél évtizedben számtalanszor elmondtuk: a köztünk levő nézeteltérés oka az, hogy Washington támogatja a palesztin területeket megszállás alatt tartó Izraelt. Ez az amerikai álláspont, illetve egyéb igazságtalanságok késztettek minket (a nyolc évvel ezelőtti) támadások elkövetésére" - fejtegette bin Laden üzenetében, amelyben azt állította, hogy az iraki és az afganisztáni háborúkat nem az iszlamisták, hanem a Fehér Ház Izrael-párti lobbistái robbantották ki.

A hangfelvételt néhány nappal az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások nyolcadik évfordulója után tették közzé. A közel háromezer halálos áldozatot követelő merényletek elkövetőjeként az al-Kaida jelentkezett.

Bin Laden az elmúlt években rendszerint szeptemberben vagy októberben tett hasonló nyilatkozatokat - jegyezte meg az Intel. A világ legkeresettebb terroristavezére feltehetően Afganisztán és Pakisztán határa mentén, hegyvidéki területen bujkál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×