eur:
401.25
usd:
367.26
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Mugabe "tárt karokkal" várja az EU küldöttségét

Robert Mugabe zimbabwei elnök "tárt karokkal" fogadja az Európai Bizottság küldöttségét, amely hét év óta először tárgyal az afrikai országban.

Mugabe szombaton, a delegációval való találkozója előtt reményét fejezte ki, hogy a Zimbabwe és az EU közötti tárgyalások gyümölcsözőek lesznek, és azok kimenetele kedvezőnek bizonyul majd. A zimbabwei elnök még előző nap, pénteken egy gyűlésen "mocskos fehéreknek" nevezte az amerikaiakat és angolokat, akik szerinte kéretlenül beleavatkoznak országa belügyeibe, és el akarják rabolni a zimbabweiek örökségét.

Az EU - az Egyesült Államokkal közösen - 2002 óta szankciókat alkalmaz Zimbabwe ellen az emberi jogok megsértése miatt.

Az Európai Bizottság Karel De Gucht, a humanitárius ügyekért és fejlesztéspolitikáért felelős biztos vezetésével menesztett delegációt Zimbabwébe, hogy Mugabéval, és a februárban külföldi nyomásra megalakult nemzeti egységkormány vezetőjével, Morgan Tsvangiraival folytasson megbeszéléseket.

A tárgyaló felek célja az, hogy megtalálják azt a közös alapot, amelyről kiindulva helyre lehetne állítani az együttműködést. A tárgyalásokon megvizsgálják azt is, hogy milyen lehetőségek adódhatnak arra, hogy EU idővel a súlyos gazdasági válsággal küszködő afrikai ország segítségére legyen.

Az EU-küldöttség korábban a Dél-afrikai Köztársaságban járt, amelynek elnöke, Jacob Zuma elszántan küzd azért, hogy Zimbabwe ellen bevezetett nemzetközi szankciókat oldják fel.

Címlapról ajánljuk

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték az amerikai hatóságok a Google befolyását, a héten arról szóltak a hírek, hogy lépéseket terveznek az amerikai technológiai óriás domináns pozíciója ellen, és akár a cég feldarabolását is kikényszeríthetik. Nem ez az első ilyen próbálkozás amerikai nagyvállalat ellen és volt, amikor sikerrel jártak a szabályozók, a Standard Oil-t és az AT&T-t például anno feldarabolták, az IBM és a Microsoft viszont megúszta. Nem véletlen, hogy a versenyhatóságok szeretnék több darabbal látni a Google-t, de vajon mennyi erre az esély, és mit jelentene ez a befektetők számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×