INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Lajcák: nem lesz egyszerű a Fico-Bajnai tárgyalás

InfoRádió / MTI
Miroslav Lajcák szerint nem lesz egyszerű a szlovák és a magyar miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon tárgyalása, mert mindkét fél sok mindent akar közölni a másikkal.

"A fontos azonban az, hogy a tárgyalásokat az ügyek előmozdítása céljával, vagy a másik fél megbántása céljával vezetik-e. Ez esetben úgy látom, hogy a pozitív hozzáállás az uralkodó" - nyilatkozott a szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban a kormány ülése után.

A korábbi bejelentés szerint Bajnai és Fico szeptember 10-én, Magyarországon találkozik.

Lajcák a normális, építő szellemű és józan párbeszéd folyatását, valamint a szlovák-magyar feszültség enyhülését várja a találkozótól.

"Amire szükségünk van, az az, hogy beszéljünk egymással, és nevezzük néven azokat a dolgokat, amelyek tetszenek, illetve nem tetszenek nekünk. Teljesen világos azonban, hogy előre üzeneteket fogalmazni meg a sajtón keresztül, az biztosan nem járható út" - jegyezte meg a szlovák diplomácia irányítója.

Úgy látja, hogy Bajnai Gordonnak - akárcsak Balázs Péter magyar külügyminiszternek - érdeke a konstruktív, botrányok nélküli és tények elferdítését mellőző párbeszéd.

A miniszter azt állítja: a szlovák fél kész a találkozón megvitatni Sólyom László magyar államfő Pozsony által meghiúsított révkomáromi látogatásának az ügyét is.

"Örömmel válaszolunk erre a kérdésre is, nincs miért szégyenkeznünk. Ugyanakkor a Szlovák Köztársaság és Magyarország is foghatják a fejüket, mert két európai uniós tagállam között ilyen lépésre nem kellett volna hogy sor kerüljön" - fejtette ki Lajcák. Szerinte azonban annak sem kellett volna megtörténnie, hogy a magyar államfő nem veszi figyelembe a három legfőbb szlovák közjogi méltóság nyilvános felhívását, hogy augusztus 21-e nem alkalmas a tervezett látogatásra.

Lajcák aláhúzta: Szlovákiának és Magyarországnak nem a "paragrafusok" szintjén, hanem felelős szomszédként kellene tárgyalniuk egymással. "Arra van szükség, hogy ne hátra, hanem előre nézzünk" - szögezte le a szlovák külügyminiszter.

A címlapról ajánljuk