eur:
386.93
usd:
355.78
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A "roma terror" ellen tüntetnek a szlovák szélsőségesek

Újabb demonstrációkat szerveznek az állítólagos roma erőszak ellen a szélsőségesen nacionalista szlovák szervezetek.

A Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) szervezet internetes honlapján bejelentette, hogy a "roma terror" elleni következő akcióját augusztus 22-én, a kelet-szlovákiai Krompachyn Korompán tartja meg. A korompai hatóságok azt állítják, hogy egyelőre nem kaptak értesítést a rendezvényről.

A szervezet ezúttal Csehország, Magyarország és Lengyelország állampolgárait is felszólította, hogy vegyenek részt az akción. A Szlovák Testvériség legutóbbi roma terror elleni tüntetését múlt szombaton a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván a rendőrség erőszakkal oszlatta szét, többek között vízágyút is bevetett.

A régióban egyre nagyobb a feszültség a romák és a többségi lakosság között. Dusan Caplovic, a kisebbségi jogokért is felelős miniszterelnök-helyettes ezért pénteken Korompára utazott, hogy megbeszélést folytasson a helyi vezetőkkel a romák által elkövetett bűncselekményekről.

A város vezetése a napokban élesen bírálta a politikust, mert szerintük nem reagál a problémákra. A helyi önkormányzat hónapokkal ezelőtt nyílt levélben kért segítséget a kormány-alelnöktől , aki azóta sem válaszolt.

Caplovic tárgyalt Jan Packa országos rendőrfőkapitánnyal és a roma vezetőkkel. A roma civil szervezetek roma polgárőrség felállítását javasolják a problémás településeken.

A szélsőséges megmozdulások ellen békés, tiltakozó felvonulást tart pénteken délután Eperjesen az Új Szabad Szlovákia nevű szervezet. A szervezők más szélsőséges és nacionalista szervezetet is felszólítottak a részvételre. A rendezvényt hivatalosan bejelentették, s a kelet-szlovákiai város polgármestere és a rendőrség már kiadta a szükséges engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×