eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A németek már túljutottak a mélyponton

Németországban egyre több jel utal arra, hogy az ország túljutott a pénzügyi válság mélypontján. Noha számos gazdaságkutató intézet szerint éppen a munkanélküliség elkerülhetetlennek tűnő további emelkedése veti majd vissza a konjunktúra kibontakozását, a legújabb külkereskedelmi adatok már a fellendülés biztos jeleiről tanúskodnak.

Németországban júniusban tovább emelkedett a külkereskedelem havi többlete. Mint a szövetségi statisztikai hivatal most közétett adataiból kitűnik, a kivitel 13 százalékkal nőtt és meghaladta a 68 milliárd eurót. Ezt ipari körökben komoly fellélegzéssel fogadták, mert az export köztudottan a német gazdaság húzóága, márpedig a pénzügyi válság idején éppen a kivitel vészes visszaesése okozta a kormányon is eluralkodott aggodalmat.

Jórészt a gyors válságkezelő intézkedések hatására a külkereskedelmi mérleg júniusban 12 milliárd euró pozitívumot mutatott ki, annak ellenére, hogy a behozatal is a hónap során csaknem 10 százalékkal emelkedett.

A kormány gazdasági minisztere, Karl Teodor zu Guttenberg a héten megelégedéssel nyilatkozott a krízis leküzdését célzó erőfeszítések sikeréről, és úgy vélte, hogy Németország túljutott a mélyponton, noha nem lehet kizárni a konjunktúra átmeneti akadozásait sem a közeljövőben. Ez alighanem utalás volt arra, hogy a munkanélküliség kérdése továbbra is problémát jelent, noha az elmúlt két hónapban jóval kisebb mértékben emelkedett az állástalanok száma, mint tartottak tőle, és ezért számos elemző abból indul ki, hogy a konjunktúra élénkülése ismét aktív támogatást biztosít a munkahelyteremtő erőfeszítések sikerének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×