eur:
388.88
usd:
360.82
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az "orosz Obama" robotol, mint egy néger

A korrupció ellen akar fellépni az az afrikai származású férfi, akit "az orosz Obamaként" emlegetnek. A gazdát nem mindenki támogatja új otthonában, a Volga mentén, de meglepően sok pártolója is akad.

A 37 éves Joaquim Crima Guineában született, orosz egyetemen tanult és a Volga mentén telepedett le. Barack Obama sikere annyira megihlette, hogy elhatározta: ő is politikus lesz és indul a választásokon.

Crima a hét elején Volgográdban kampányolt és hívei a róla készült első oldalas újságcikkeket mutogatták neki.Crima, aki a 11 ezer lakosú, Szrednyaja Ahtuba nevű városban él azt mondja: Obama annak a példája, hogy semmi sem lehetetlen és szerinte sokat lehet tanulni az amerikai elnöktől.

Kérdés, hogy mi lesz politikai ambícióival Oroszországban, ahol más országokhoz képest gyakoriak a rasszista támadások. Moszkvában rendszeresen sértegetik a feketéket, tavaly decemberben pedig Volgográdban megkéseltek egy amerikai diákot.

Az orosz szkinhedek megöltek néhány éve egy prominens emberi jogi aktivistát, aki a külföldi diákokat védte.

Városában az Obama hatására elegáns öltönyben járkáló Crimával azonban jobbára barátságosak, és az utcán megállva gratulálnak neki. Egy járókelő viszont azt mondta: mivel nem nőtt fel a rendszerben és nem tudja, hogyan kell elintézni vagy kijárni dolgokat, ezért neki nem ő a megfelelő jelölt.

A jelölt szerint viszont az 55 ezres lakosú járás vezetője 10 éve van hatalmon, de édeskeveset tett az emberekért. A környéken vannak házak, ahol nincs ivóvíz és kecskék legelnek a kövezetlen utcákon.

Crima Putyin miniszterelnök nagy csodálója és az Egységes Oroszország párt tagja, de függetlenként indul. A háta mögött azonban vannak, aki kinevetik. Egy eladónő például azt mondta, nem szavaz rá, mert nem akar Afrikában élni egy másik pedig közölte: feketére soha nem adná a voksát. Õ azonban nem kerülgeti a kérdést "robotolok, mint egy néger" - hirdette egyik kampányplakátján, olyan kifejezést használva, ami Nyugaton már szalonképtelen, de Oroszországban még nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×