eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Letette a hivatali esküt Mahmúd Ahmadinezsád

Letette a hivatali esküt szerdán a teheráni parlamentben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

A szertartás, amelyen több ellenzéki vezető és mérsékelt képviselő nem vett részt, a Koránból való idézetek felolvasásával kezdődött, majd a második hivatali időszakra beiktatott elnök ünnepélyes esküt tett, hogy megóvja a perzsa állam alkotmányát és határait. Az ünnepi aktust Ali Laridzsáni parlamenti elnök vezette.

A ceremónián Ahmadienzsád azt ígérte, hogy újabb elnöki mandátuma "fontos változások kezdete lesz Iránban és a világban". A régi-új államfő hangsúlyozta, hogy Irán "ellen fog állni az elnyomó hatalmaknak", és arra fog törekedni, hogy megváltoztassa a világban uralkodó "diszkriminatív eljárásokat".

Ahmadinezsádnak két hete van, hogy bemutassa új kormányát.

A törvényhozás épületéhez rendőrök százait, köztük elitalakulatokat vezényeltek, amelyek könnyfakasztó gránátokkal oszlatták az épületnél kezdődött tüntetést. Szemtanúk szerint Mir Hoszein Muszavi vesztes elnökjelölt több száz híve gyűlt össze a parlament épülete körül, hogy tiltakozzon a szerintük csalással hatalomra került elnök beiktatása ellen. A tömegoszlatásban részt vettek a Baszidzs milícia, vagyis az önkéntesek alkotta ultrakonzervatív félkatonai szervezet tagjai is. A demonstrálók Ahmadinezsád-ellenes jelszavakat skandáltak.

Ahmadinezsádot június 12-én választották meg újabb négyéves időtartamra elnöknek. A választást követő hetekben az ellenzék tömeges utcai demonstrációkat szervezett Teherán utcáira. A tiltakozók és a biztonsági erők közti összetűzések legalább 30 tüntető halálát okozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×