eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Clinton hazavitte Koreából a bebörtönzött újságírókat

Elutazott szerdán Észak-Koreából Bill Clinton; szóvivőjének közlése szerint vele van az a két amerikai újságíró is, akiket négy hónapja vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok, s akiknek az elengedését a volt amerikai elnöknek előző nap sikerült elérnie a phenjani vezetésnél.

Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem támasztott feltételt a két amerikai újságíró szabadon engedéséhez, vagyis azt nem kötötte össze a nukleáris programjáról folyamatban lévő nemzetközi tárgyalásokkal.

Matt McKenna tájékoztatása szerint Clintont és kíséretét szállító repülőgép útban van Los Angeles felé. A gép idő közben Japánban egy amerikai támaszponton leszállt üzemanyag-felvétel céljából. A két szabadult újságíró kitűnő egészségi állapotnak örvend.

A fogságból kiszabadult két újságíró - az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling - a kaliforniai nagyvárosban hosszú idő után újra találkozhat a családtagjaival.

A volt amerikai elnök kedden érkezett váratlanul az észak-koreai fővárosba. Tárgyalt Kim Dzsong Illel, a sztálinista állam vezetőjével, észak-koreai híradások szerint bocsánatot kért az amerikai újságírók nevében. Néhány órával később a KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt jelentette, hogy "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének" jeléül Kim Dzsong Il kegyelmet adott a két újságírónak, és szabadon engedik őket.

A washingtoni Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a volt amerikai elnök magánúton járt Észak-Koreában. Az amerikai kormány cáfolta azokat az észak-koreai tömegtájékoztatásban megjelent híreket, amelyek szerint Clinton üzenetet vitt Phenjanba Barack Obama elnöktől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×