eur:
392.82
usd:
367.12
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Rémálmokat okozhat a gyerekeknél a Tamiflu

Rémálmok gyötrik a Tamiflu nevű influenzagyógyszert szedő gyerekek felét - derült ki egy Londonban elvégzett kutatásból, ám a szakértők szerint a készítménynek még mindig jóval több az előnye, mint a hátránya.

A Tamiflu nevű influenza elleni gyógyszerből 150 ezer embernek írtak fel eddig Nagy-Britanniában, ahol a kutatók azt is megállapították, hogy a készítményt szedő gyerekek fele különböző mellékhatásokat tapasztal, hányingere van és rémálmok gyötrik.

Az orvosok egy kutatás során összesen 103, három londoni iskolába járó kisdiáknak adtak a Tamiflúból, 85-nek megelőzésképpen, miután az osztálytársaik elkapták az új típusú influenzát. E gyerekek közül 45 egynél több mellékhatást tapasztalt.

A diákok hányingerre panaszkodtak a leggyakrabban, de sokuknak fájt vagy görcsölt a hasa, illetve gondjai akadtak az alvással. Minden öt gyerek közül egynél a rémálmok mellett további neuropszichiátriai mellékhatás is fellépett: ezek a tanulók nem tudtak tisztán gondolkodni vagy furcsán viselkedtek - áll az Eurosurveillance című orvosi szaklapban a kutatásról megjelent cikkben.

A japán egészségügyi hatóságok a kutatási eredmények ismeretében azt tanácsolták az orvosoknak, hogy tinédzsereknek ne írják fel a szert, amely azonban nemcsak az egészen fiataloknál, de az idősebbeknél is okoz mellékhatásokat: a Tamiflu-kúrán átesettek 20 százaléka számolt be hányingerről vagy hányásról a készítmény szedésének ideje alatt.

A brit egészségügyi kormányzat szerint ugyanakkor a gyógyszer biztonságos, és jóval több az előnye, mint a hátránya. "A nem a veszélyeztetett csoportba tartozó betegeknél a vírus enyhe tüneteket okoz, így nincs szükségük a Tamiflúra. A veszélyeztetettek - így a várandós nők vagy az asztmások - esetében a háziorvosok döntenek a kezelésről" - mondta Peter Holden, a Brit Orvostudományi Egyesület vezető szakértője.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×