eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Szokatlan jelenség a német tengerparton

Németország keleti tengerparti üdülőhelyeit ellepték a katicabogarak. Az invázióval kapcsolatban a rostocki egészségügyi hivatal írásos ismertetőt adott ki arról, miként reagáljon a lakosság a jelenségre. A '80-as években már tapasztaltak hasonló inváziót a térségben.

Az idei nyár - eddig legalábbis - inkább Németország északi felének kedvezett, mert a Majnától délre fekvő vidékeken alig volt olyan nap, hogy ne esett volna az eső. Így szinte magától értetődik, hogy a keleti tengerparti üdülőhelyek még inkább vonzzák a nyaralókat.

Most azonban az örömbe némi üröm is vegyült, ugyanis a napozókat és strandon sétálókat a katicabogarak szinte leszállópályának tekintik.

Az egyik újság fényképet is közölt egy eredetileg sütkérezni készülő nyaralóról, akinek hátát beborították a feketepettyes piros bogárkák. A lap szerint egyre többen panaszolják, hogy a katicabogarak csípnek, pedig eddig senkinek sem volt tudomása.

Többen azt állították, hogy finom tűszúráshoz hasonló a csípésük. Arról azonban eddig nem tudni, hogy a csípésnek van-e kellemetlen utóhatása, viszket-e vagy azonnal eltűnik a nyoma.

A rostocki egészségügyi hivatal információs szórólapon tájékoztatja a lakosságot a bogárinvázió elleni védekezésről, illetve arról, hogy a katicabogarak lényegében veszélytelenek. Az írásos ismertetőből kiderül, hogy a vad színek, tehát élén sárga, vagy tulipiros szín kiváltképpen
vonzza a katicákat, ellenük az ablakra erősített szúnyoghálóval lehet a leghatásosabban védekezni.

A greifswaldi zoológiai intézet vezetője azt hangsúlyozta, hogy a jelenség nem függ össze a klímaváltozással, mert már a '80-as években is tapasztaltak hasonló jelenséget, ami feltehetően abból ered, hogy a bogarak lárvái számára a környezeti feltételek a Balti-tenger partvidékén különösen kedvezők voltak idén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×