INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Egyre derűlátóbbak a németek

Infostart / InfoRádió
A pénzügyi válság kirobbanása óta nem voltak annyira bizakodóak a németek, mint jelenleg. A fogyasztói szokásokat tanulmányozó nürnbergi intézet hangulatmutatója júliusban 3 pontot mutatott, az augusztusi előrejelzés pedig még ennél is jobb, mert eléri a 3,5 pontot.

A nürnbergi kutatóintézet felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság a saját jövedelme és a konjunktúra alakulását illetően is derűlátóbb, mint korábban, és azt is pozitív fejleményként értékeli, hogy bár az állástalanok száma tovább emelkedett, de a munkaerőpiac az aggasztó előjelek dacára sem omlott össze.

A derűlátásban fontos szerepet játszik a fogyasztói árak stagnálása, ugyanis éves viszonylatban a drágulás alig érte el az egy tized százalékot. Ennek oka részben az importárak csökkenésére vezethető vissza, júniusban ez meghaladta a 10 százalékot is, amire 22 év óta nem volt példa Németországban.

A bizakodó hangulat alighanem kihatással lesz a fogyasztás további alakulására is, ezt szolgálja a mától kezdve két héten át tartó árleszállítás is. Ennek keretében az amúgy is alacsony árakból az üzletek átlagosan további 30-40 százalékot is engednek, így szakemberek a beszerzések további fellendülésére számítanak az elkövetkező hónapban is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk