eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre derűlátóbbak a németek

A pénzügyi válság kirobbanása óta nem voltak annyira bizakodóak a németek, mint jelenleg. A fogyasztói szokásokat tanulmányozó nürnbergi intézet hangulatmutatója júliusban 3 pontot mutatott, az augusztusi előrejelzés pedig még ennél is jobb, mert eléri a 3,5 pontot.

A nürnbergi kutatóintézet felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság a saját jövedelme és a konjunktúra alakulását illetően is derűlátóbb, mint korábban, és azt is pozitív fejleményként értékeli, hogy bár az állástalanok száma tovább emelkedett, de a munkaerőpiac az aggasztó előjelek dacára sem omlott össze.

A derűlátásban fontos szerepet játszik a fogyasztói árak stagnálása, ugyanis éves viszonylatban a drágulás alig érte el az egy tized százalékot. Ennek oka részben az importárak csökkenésére vezethető vissza, júniusban ez meghaladta a 10 százalékot is, amire 22 év óta nem volt példa Németországban.

A bizakodó hangulat alighanem kihatással lesz a fogyasztás további alakulására is, ezt szolgálja a mától kezdve két héten át tartó árleszállítás is. Ennek keretében az amúgy is alacsony árakból az üzletek átlagosan további 30-40 százalékot is engednek, így szakemberek a beszerzések további fellendülésére számítanak az elkövetkező hónapban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×