eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A "talált" bizonyíték is terhelő

Az igazság feltárása a büntetőjog legfontosabb alapelvei közé tartozik - állapította meg a német alkotmánybíróság és erre hivatkozva kimondta, hogy terhelő bizonyítékok egy gyanúsított ellen akkor is felhasználhatóak, ha ezekre a hatóságok eredetileg más célból elrendelt házkutatás során tettek szert.

Karlsrhuheban az alkotmánybíróság kedden hozott döntésével elutasította egy müncheni férfi keresetét. Ebben a panaszos azt kifogásolta, hogy 2005-ben a nyomozók a házkutatás során fél kiló hasist koboztak el a lakásán és így a kábítószertörvénybe ütköző cselekedet is felhoztak ellene, holott eredetileg más bűncselekmény gyanúja miatt indult ellene hatósági eljárás.

Az alkotmánybíróság határozata értelmében a bizonyíték értékelésének - illetve felhasználásának - tilalma csakis akkor jöhet szóba, ha a nyomozó szervek az adott ügy felderítése során kirívó jogsértést követtek el.

A müncheni férfi esetében nem ez történt, ezért a rá kiszabott büntetés jogerős marad.

A bírák hangsúlyozták, hogy a büntetőjog elsődleges alapelvei közé tartozik az igazság kiderítése. Ebből kiindulva bizonyítékokat egy per során még akkor is fel lehet használni, ha ezekre a hatóságok nem kimondottan a váddal kapcsolatban bukkantak a gyanúsított környezetében, ezért egy adott bizonyíték értékelésének tilalma jogilag csak rendkívül indokolt esetben jöhet szóba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×