eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kánikula okozhatta a horvátországi szerencsétlenséget?

Kisiklott egy Zágrábból Splitbe tartó személyszállító vonat pénteken, a hatóságok szerint hat halottja van a szerencsétlenségnek, több mint ötvenen megsérültek, köztük kilenc külföldi. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a hőségben a sínek elgörbültek. Az utasok arról számoltak be, hogy a vonat egy lejtőn gyorsulni és inogni kezdett, nekicsapódott a szűk szurdok szikláinak.

A horvát mentőszolgálat összesítéséből az derül ki, hogy magyarok nincsenek a sérültek között.

A Slobodna Dalmacija című horvát lap internetes oldalán azt írta, hogy öt férfi és egy nő vesztette életét a súlyos balesetben. Az állami mentőszolgálat közölte, hogy 55 sérültet, közöttük hat gyereket vittek kórházba. A sérültek közül kilencen - három francia, két ausztrál, illetve egy-egy svéd, szlovén, pakisztáni és brit - külföldi állampolgárok.

Szlanyinka Anna, Magyarország spliti konzulja az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a rendőrségi szóvivő közölte vele, hogy amennyiben vannak külföldi állampolgárok a halottak között, azonnal értesítik az érintett országok nagykövetségeit. Mivel eddig a magyar diplomáciai képviseletre nem érkezett értesítés, arra lehet következtetni, hogy a halálos áldozatok között nincsenek magyarok.

A szerencsétlenség a célállomástól, Splittől mintegy 30 kilométerre, Rudin település mellett történt.

Oka egyelőre ismeretlen. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a hőségben a sínek elgörbültek. Az utasok arról számoltak be, hogy a vonat egy lejtőn gyorsulni és inogni kezdett, nekicsapódott a szűk szurdok szikláinak. Az egyik jegykezelő azt kiáltotta, hogy nem működnek a fékek. Az utasok megrántották a vészfékeket, hiába.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×