INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Merkel kancellár fogadja Medvegyev elnököt

Infostart / InfoRádió
Az Oroszország és a Nyugat közötti bizalomépítés részként fogadja a héten Dmitrij Medvegyev orosz elnököt Angela Merkel német kancellár. Merkel volt a tavaly nyári, kaukázusi háború egyik legnagyobb európai bírálója, ugyanakkor a tervezett Észak-Áramlat gázvezeték miatt a Moszkvával való kiegyensúlyozott viszony is érdeke.

 A protokoll szerint a kétoldalú kapcsolatok, a globális gazdasági válság és a klímaváltozás lesz a fő téma Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Angela Merkel német kancellár eheti találkozóján - ami azonban fontosabb az az, hogy a felek Münchenben egyezményt írnak alá a német exportőrök védelméről.

Az Oroszországra is kiható hitelválság 5 milliárd eurónyi kárral fenyegeti a német szállítókat, mert az orosz megrendelőknek egyre gyakrabban vannak fizetési gondjai. A megállapodás részeként a német állami KfW bank 500 millió euro hitelt ad az orosz külkerbanknak, a Vnyesekonombanknak, hogy az támogassa az orosz megrendelőket. "Ez még nem megoldás, de fontos áttörés" - mondta egy német illetékes.

Németország számára Oroszország évek óta a leggyorsabban növekvő piac volt, de az idén a hitelezési válság nyomán egyharmadával esett vissza a keletre irányuló export. A Kelet Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága nevű szakmai szervezet felmérése szerint az orosz cégek közel fele mondta le megrendeléseit, vagy ismerte el, hogy veszélybe került az üzlet.

Bár hivatalosan nem említették, Merkel és Medvegyev találkozóján téma lehet az energiaszállítások kérdése is. A megbeszéléseket mindössze néhány nappal azután tartják, hogy az érintett európai államok aláírták az orosz gázszállításoktól való függést ellensúlyozni hivatott Nabuccó-megállapodást. Németország ugyanakkor különutakon jár, mert tervek szerint majd a Balti-tengeren áthaladó Nord Stream - Északi Áramlat vezetéken látja majd el közvetlenül a Gazprom.

A projektről még Merkel elődje, Gerhard Schröder állapodott meg Vlagyimir Putyinnal. A Moszkva irányában hűvösebb, bár oroszul beszélő kancellárasszony azzal akarja csökkenteni az egyoldalú függőséget, hogy az atomerőművek fenntartásáért kampányol. A korábbi német kormány ugyanis ígéretet tett azok bezárására. Az Északi Áramlatot politikai és környezetvédelmi okokból is támadják a balti országok.

A II. Világháború után ugyanis a szövetségesek a Balti-tengerbe dobták a Náci Németország több tízezer tonnás vegyi fegyverkészletét és fel nem használt lőszereket. A veszélyes anyagot rejtő tengerfenék megbolygatása környezeti válságot okozhat - hangoztatják a projekt ellenzői, bár a finn környezetvédelmi hatóságok épp a közelmúltban adtak zöld utat neki.

Bár Merkel és Medvegyev is részt vesz majd a két ország civilszervezeteinek kapcsolatait erősítő, Szent-Pétervári Dialógus müncheni ülésén, Moszkva értésre adta, hogy megvan a határ, meddig megy el a közeledésben. Az orosz elnök például a héten, az Obama-látogatás és a G8-as csúcs után váratlanul a magát függetlennek mondó Dél-Oszétiába utazott, ami dühös reakciót váltott ki Grúziában. Medvegyek útja egyfajta üzenet volt: Oroszország nem fogadja el a nyugati bírálatokat és fenntartja befolyását határai mentén.

Hanganyag: Szvetnik Endre


A címlapról ajánljuk