eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fatvában ítélte el Montazeri nagyajatollah Irán vezetőit

Vallási rendeletben, fatvában bélyegezte meg Irán vezetőit Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh.

Irán egyik legmagasabb rangú vallási vezetője, a reformgondolkodású Montazeri "jogbitorlónak" és "törvényszegőnek" minősítette az ország irányítóit amiatt, ahogyan az utóbbi hetekben a tüntetőkkel bántak. Az egy hónappal ezelőtt tartott, vitatott kimenetelű elnökválasztás óta ez a legszigorúbb hangvételű bírálat, amely vallási személyiség részéről hangzott el nyilvánosan.

"Egy politikai rendszer, amely az erőszakon, az elnyomáson, az emberek szavazatainak megváltoztatásán, gyilkosságokon alapul..., sztálinista és középkori kínzási módszereket használ..., az megvetendő és illegitim" - fejtette ki Montazeri egy volt tanítványának kérdéseire adott írásos válaszában. A nagyajatolláh szerint a közelmúltbeli letartóztatások és tüntetők lelövése azt bizonyítják, hogy Irán vezetői nem alkalmasak a muzulmán közösség irányítására.

"Az a felelős vezető, aki elhanyagolja világi és vallási kötelességeit, és visszaél a nép bizalmával, az automatikusan elveszíti tisztségét. Ha viszont megpróbál erőszakkal, hazugsággal és csalással hatalmon maradni, akkor a hívőknek kötelességük, hogy minden törvényes eszközzel leváltsák. Eme kötelesség alól egyetlen hívő sem vonhatja ki magát, bármilyen ürügyre hivatkozik is" - írta az idős ajatolláh.

Bár Montazeri nem említette meg név szerint Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Szajed Ali Hamenei ajatolláhot, a fatva egyértelműen az iszlám köztársaság vallási vezetői ellen irányult - írta a The New York Times című amerikai újság, amely a nyugati médiában elsőként számolt be a szombaton kiadott fatváról.

A lap szerint nem valószínű, hogy a fatva azonnali hatást váltson ki Iránban, ahol az ellenzéki vezetők már világossá tették álláspontjukat. Több jelentős vallási vezető, köztük a nagyajatolláh is csatlakozott azokhoz a politikusokhoz, akik bírálták az utcai tüntetések elfojtását, és tisztességtelennek tartják a júniusi elnökválasztást. Mindazonáltal a többség óvatosan fogalmaz.

A 87 éves Montazeri - a síita muszlim világ egyik legnagyobb vallástudósa és teológiai tekintélye - annak idején az iszlám köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatolláhnak a kiszemelt utóda volt. Még az imám 1989-ben bekövetkezett halála előtt azonban kegyvesztetté vált, mert a tömeges kivégzések miatt bírálta a hatalmat. Ezután öt évet töltött házi őrizetben a síiták szent városában, Kumban.

Montazeri nagyajatolláh az elsők között bírálta a június 12-i elnökválasztást és a hatalom erőszakos reagálását a tüntetésekre. Négy nappal a voksolás után úgy minősítette Mahmúd Ahmadinezsád elnök elsöprő győzelmét, hogy "azt egyetlen egészséges elme sem tudja elfogadni".

Angol és arab nyelvű honlapját július 13. óta blokkolják, de a fatva angol nyelvre fordított változata a tehranbureau.com oldalon elolvasható.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×