INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Lassan javul a repülőterek forgalma

Infostart / InfoRádió
A turizmusban is érezteti hatását a pénzügyi válság: a berlini turisztikai központ vezetője az idén legalább három százalékos visszaeséssel számol. Ezt megérzik a légitársaságok is, noha a repülőterek forgalmáról készült legutóbbi felmérés már óvatos derűlátásra ad okot.

Lassan ismét stabilizálódik a második legnagyobb európai légikikötő, a frankfurti repülőtér forgalma, amiből szakértők azt a következtetést vonják le, hogy a légiközlekedés túljutott a válság mélypontján.

Alighanem a nyári üdülési szezon megkezdésének köszönhetően júniusban körülbelül 4,5 millió érkező, illetve induló utast kezeltek, és ez 5,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban.

Az első félévben mintegy 24 millió utas fordult meg a frankfurti repülőtéren, ami nyolc százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A frankfurti repülőteret üzemeltető Fraport nevű részvénytársaság többi, többségi tulajdonban lévő repülőtere közül a perui Limában 6,3 százalékkal több, a törökországi Antalyában viszont fél százalékkal kevesebb, a bulgáriai Burgaszban közel 13 százalékkal, Várnában pedig már több mint 14,5 százalékkal kevesebb volt az utas az év első felében, mint a múlt év ugyanezen időszakában.

A szakértők szerint a légi teherszállítás még nem jutott túl a mélyponton, júniusban ugyanis 148 211 tonna légi árut kezeltek, ami 16,5 százalékkal maradt el a tavalyi szint mögött.

Frankfurthoz hasonlóan a bécsi repülőtér is lassú javulásról adott számot. Júniusban 1 650 043 utas fordult meg a repülőtéren, ami 10,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Nemzetiségekre lebontva a kelet-közép-európai járatokon utazók száma az átlagosnál jóval nagyobb mértékben csökkent: az elmúlt hónapban az utasok száma csaknem 20 százalékkal maradt el a tavaly júniusi szint mögött.


A címlapról ajánljuk