eur:
393.79
usd:
368.18
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kormányhivatal védi az internetet

Az internetes támadások kivédésére hivatott szervezetet hoztak létre Franciaországban. Az Informatikai Rendszerek Nemzeti Védelmi ügynöksége nevet viselő testületnek az állami kommunikációs hálózatokat is védelmezniük kell.

A francia vezetők komolyan veszik az interneten keresztül érkező fenyegetések lehetőségét - ezt az is bizonyítja, hogy az új szervezet száztíz alkalmazottal kezdi meg működését, és a tervek szerint három éven belül ez a létszám megduplázódik.

A testület elsősorban a köztársasági elnöki hivatal, a kormány, valamint a minisztériumok elektronikus kommunikációjának biztonságát szavatolja, ezért feladatai közé tartozik a hatékony internetes védelmet biztosító programok kifejlesztése is. Ezekkel azonban nem csupán az állami intézményeket, hanem a legfontosabb vállalatokat is el kell majd látnia.

A francia honvédelmi minisztérium már egy éve figyelmeztetett, hogy az internetről érkező támadások súlyos fenyegetést jelenthetnek az államapparátus normális működésére, és "sürgős és hatékony" intézkedések meghozatalát javasolta a kormánynak. Az elemzőket különösen sokkolta az Észtország ellen 2007-ben végrehajtott cybertámadás, melyben a hachereknek nem csak a tallinni kormány, hanem fontos magánvállalatok informatikai rendszereit is sikerült megbénítaniuk.

A most felállított ügynökségnek nem csupán az a feladata, hogy kivédje az ilyen és ehhez hasonló beavatkozásokat, hanem képesnek kell lennie előre felderíteni a küszöbön álló támadást, és arra "megfelelő módon" reagálnia.

A cybertámadásokkal foglalkozó elemzők szerint az egyik legnagyobb veszélyt az úgynevezett botnet-hálózatokról érkező összehangolt támadások jelentik. A botneteket internetes bűnözők hozzák létre magánfelhasználók számítógépeinek összekapcsolásával, azok tulajdonosainak tudta nélkül, és az ezeken keresztül indított, például túlterheléses támadás egyszerűen megbéníthatja a kiszemelt célpont szervereit.

A 2005 óta "robbanásszerűen" terjedő számítógépes adathalászat a másik jelenség, amely a honvédelmi minisztérium szakértői szerint óriási károkat okozhat. A módszer lényege, hogy a bűnözők hamis elektronikus levelekkel személyes adatokat, számlaszámokat, bankkártya-számokat csalnak ki a felhasználóktól.

Mivel ez az utóbbi módszer a magánfelhasználókat is fenyegeti, az ügynökségnek indokolt esetben a közvéleményt is figyelmeztetnie kell a legújabb, interneten keresztül érkező veszélyekre, és kivédésükre konkrét tanácsokkal is el kell látni a felhasználókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×