eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagyobb szigor - kevesebb halálos baleset

Drasztikusan visszaesett a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma Németországban. A siker alighanem nagyrészt annak köszönhető, hogy tavaly komolyan szigorították a közlekedési szabályok megsértése nyomán kiszabott büntetéseket.

Tavaly összesen 4477-en vesztették életüket autóbalesetek során a német utakon - közölte a szövetségi statisztikai hivatal, és rámutatott arra, hogy ez csaknem tíz százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A statisztikából kiderül az is, hogy 1950 óta sohasem volt ennyire alacsony a halálos kimenetelű közúti balesetek száma. Az áldozatok mintegy 20 százaléka kezdő autóvezető. Feltehetőleg ez a tény ösztönözte a törvényhozókat arra, hogy a 20 év alatti vezetők számára teljes alkoholfogyasztási tilalmat léptettek életbe.

Az ennél idősebb autósok számára fél ezrelékig terjedő szeszesital-fogyasztás a megengedett határ, ami gyakorlatilag egy korsó sörnek vagy egy pohár bornak felel meg. Kihágás esetén azonban súlyosbító körülménynek számít még ez a mennyiség is, azaz, ha valakit rajtakapnak, hogy zárt területeken 50 kilométeres sebességnél gyorsabban hajtott, vagy semmibe vette az országutakon érvényes maximálisan megengedett óránkénti sebességet, ami 90 kilométernek felel meg.

Az autópályákon egyelőre nincs központilag szabályozott sebességhatár, mint a legtöbb európai országban, alighanem ezért kedveli Németországot sok olyan külföldi, aki nagy teljesítményű autójának gázpedáljába csupán a német sztrádákon tud istenigazából beletaposni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×