eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Tizenhat drogalagutat fúrtak a mexikói-amerikai határon

Az amerikai rendőrség tavaly október óta nem kevesebb mint 16 olyan alagutat fedezett fel a mexikói határon lévő Nogales városnál, amelyet a kábítószercsempészek abból a célból fúrtak, hogy azon át Mexikóból drogot juttassanak az Egyesült Államokba.

Legutóbb egy közelben sétáló helyi lakos figyelt fel a határt jelző kerítés mellett lévő elhagyott raktárépületből hallatszó gyanús kopácsolásra, és rögtön értesítette a rendőrséget. A kiérkező hatósági emberek két férfira bukkantak, akik éppen az amerikai kijáratot építették a határ túlsó oldalán található, ugyancsak Nogales nevű mexikói városban kezdődő alagút végén. A rendőrök két-három hetente felfedeznek hasonló építményeket.

Miközben a biztonsági intézkedéseket egyre szigorítják a határon fekvő ikervárosban, amelynek kerítéssel elválasztott üzletei, házai és raktárépületei között alig néhány méteres a távolság, valóságos titkos alagútépítési láz tapasztalható a körzetben.

A két város kulcsfontosságú kábítószer-útvonalon található, amelyen át sok milliárd dollár értékű marihuána, kokain, heroin és más drog jut el az amerikai nagyvárosokba.

Az, hogy alig kilenc hónap alatt 16 alagútra bukkantak a hatóságok, rekord ugyan, de a csempészet hagyománya egészen a múlt század húszas-harmincas éveiig, a szesztilalom koráig nyúlik vissza. Mike Scoli, az amerikai határőrség földalatti járatok felkutatásával foglalkozó tucsoni részlegének szóvivője szerint az alagútépítés üteme azonban új jelenség. "Ez igen nagy kihívás" - mondta Scoli.

A rendőrség szerint a legtöbb ilyen építmény szűk vájat, amelyet a két város utcái alatt működő csatornahálózattal kapcsoltak össze, de két, egy síkban lévő alagúton akár teherautóval is át lehetett hajtani. A bonyolult hálózat a csatornáknál biztosít számos ki- és belépőpontot.

Az olyan komoly műszaki szintű alagút, mint amilyet a rendőrök június elején fedeztek fel, ritkább. Ebben világítás és szellőzőrendszer is működött, fa ácsolatú támfalakkal rendelkezett, az amerikai oldalon 15 méterre, a mexikóin 11 méterre nyúlt be.

Barack Obama amerikai elnök az év elején megígérte, hogy támogatni fogja a mexikói kormányt az egymással is háborúskodó drogkartellek megfékezéséért folytatott küzdelmében.

A bűnbandák közötti küzdelemnek január óta mintegy 2500 halálos áldozata volt.

A szakértők szerint a Nogales alatti alagútfúrásokat az Arturo Beltran Leyva által irányított Sinaloa kartell rendelte meg, a kivitelezést helyi szervezetek végzik. "Ahogy az óceánon működő csempészhajóknak mindig van olyan képzett kapitányuk, aki tudja, hogy mit és hogyan kell csinálni, ezeknek a szervezeteknek alagútfúró szakemberei vannak " - jelentette ki Anthony Coulson, a kábítószer-ellenes hatóság tucsoni egységének vezetője.

Az amerikai határőrség szorosan együttműködik a mexikóival, egyrészt igyekeznek belső információt szerezni a bandákról. Alkalmazzák a felderítés más módszereit is, erősítik az utcai őrjáratokat és a műszaki kutatási eszközöket.

Senki sem ringatja azonban magát abba az illúzióban, hogy a hatóságok képesek lesznek teljesen felszámolni az alagutakat. "Amíg az amerikaiak drogéhsége megmarad, alagutak is lesznek - mondta a brit hírügynökségnek a 74 éves Ernesto Chavez, akinek üzlete közel van ahhoz a belvárosi raktárépülethez, amelynek falai között legutóbb felfedezték egy alagút amerikai kijáratát. - Ezt diktálja a kereslet és a kínálat törvénye".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×