eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Váratlan győzelem a cenzúra ellen

Váratlan győzelem a cenzúra ellen - így jellemzik az aktivisták azt a váratlan lépést, hogy Kína elhalasztotta az internetezőket ellenőrző, úgynevezett "Zöld gát" program bevezetését. Peking eredetileg azt akarta kötelezővé tenni, hogy minden új eladott számítógépre egy internetszűrő programot is telepítsenek.

Tiltakozógyűlés helyett ünneplés lett abból az akcióból, melynek során mintegy kétszáz, az úgynevezett Zöld gát programot bíráló aktivista jelent meg egy népszerű pekingi internetes kávézóban. Eredetileg 24 órás internet bojkottot hirdettek, amiért a kínai kormány július 1-én akarta üzembe állítani azt a szűrőprogramot, amellyel rendelkezése szerint a Kínában eladott számítógépeket el kell látni.

A vezetés azonban teljesen váratlanul meggondolta magát, mindössze néhány órával azelőtt, hogy bevezették volna a rendelkezést. Az Ipari és Informatikai Minisztérium közölte: a start elmarad, nem jelezte viszont, hogy mikor térnek vissza a kérdésre.

A program melletti hivatalos érv az internetes pornográfia elleni fellépés volt a gyerekek és a fiatal felhasználók védelmében. A véleménynyilvánítás lehetséges korlátozása miatt aggódó aktivisták, informatikai cégek és külföldi illetékesek is azonban politikai beavatkozásnak, technikailag rossznak és a verseny szempontjából igazságtalannak nevezték az elgondolást.

Kérdés, hogy a nagy nyomás ellenére megkísérli-e másodszor is működésbe állítani a szűrő-szoftvert a kínai vezetés. A pekingi számítógépes boltok eladói sejtetni engedték, hogy az aktivisták által felháborítónak tartott szoftvert más programokhoz hasonlóan hatástalanítani lehet.

Egy, a témával foglalkozó ügyvéd szerint nem lenne szabad a medve bőrére inni: a pekingi kormány később újra kötelezővé teheti a Zöld gát filtert. Azt viszont meg kellene magyaráznia: ha a felhasználók kisebbségét akarja védeni, miért kell minden számítógépre rátelepíteni a programot.

Megfigyelők megjegyzik: Kína számítógépekkel felnőtt és gyakran apolitikus új nemzedékét a terv felháborította és ellenállásra sarkallta. Az aktivisták tiltakozást, pereket és más akciókat helyeztek kilátásba. Amerikai kereskedelmi illetékesek is határozott nemtetszésüket fejezték ki és kommentátorok szerint ez befolyásolhatta a kínai kormányt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×