INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Váratlan győzelem a cenzúra ellen

Infostart / InfoRádió
Váratlan győzelem a cenzúra ellen - így jellemzik az aktivisták azt a váratlan lépést, hogy Kína elhalasztotta az internetezőket ellenőrző, úgynevezett "Zöld gát" program bevezetését. Peking eredetileg azt akarta kötelezővé tenni, hogy minden új eladott számítógépre egy internetszűrő programot is telepítsenek.

Tiltakozógyűlés helyett ünneplés lett abból az akcióból, melynek során mintegy kétszáz, az úgynevezett Zöld gát programot bíráló aktivista jelent meg egy népszerű pekingi internetes kávézóban. Eredetileg 24 órás internet bojkottot hirdettek, amiért a kínai kormány július 1-én akarta üzembe állítani azt a szűrőprogramot, amellyel rendelkezése szerint a Kínában eladott számítógépeket el kell látni.

A vezetés azonban teljesen váratlanul meggondolta magát, mindössze néhány órával azelőtt, hogy bevezették volna a rendelkezést. Az Ipari és Informatikai Minisztérium közölte: a start elmarad, nem jelezte viszont, hogy mikor térnek vissza a kérdésre.

A program melletti hivatalos érv az internetes pornográfia elleni fellépés volt a gyerekek és a fiatal felhasználók védelmében. A véleménynyilvánítás lehetséges korlátozása miatt aggódó aktivisták, informatikai cégek és külföldi illetékesek is azonban politikai beavatkozásnak, technikailag rossznak és a verseny szempontjából igazságtalannak nevezték az elgondolást.

Kérdés, hogy a nagy nyomás ellenére megkísérli-e másodszor is működésbe állítani a szűrő-szoftvert a kínai vezetés. A pekingi számítógépes boltok eladói sejtetni engedték, hogy az aktivisták által felháborítónak tartott szoftvert más programokhoz hasonlóan hatástalanítani lehet.

Egy, a témával foglalkozó ügyvéd szerint nem lenne szabad a medve bőrére inni: a pekingi kormány később újra kötelezővé teheti a Zöld gát filtert. Azt viszont meg kellene magyaráznia: ha a felhasználók kisebbségét akarja védeni, miért kell minden számítógépre rátelepíteni a programot.

Megfigyelők megjegyzik: Kína számítógépekkel felnőtt és gyakran apolitikus új nemzedékét a terv felháborította és ellenállásra sarkallta. Az aktivisták tiltakozást, pereket és más akciókat helyeztek kilátásba. Amerikai kereskedelmi illetékesek is határozott nemtetszésüket fejezték ki és kommentátorok szerint ez befolyásolhatta a kínai kormányt.

A címlapról ajánljuk