INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újabb botrány az olasz miniszterelnök körül

InfoRádió / MTI
Ismét a bírálatok kereszttüzébe került Silvio Berlusconi olasz kormányfő; ezúttal egy alkotmánybíróval elköltött vacsora háborította fel a miniszterelnök ellenfeleit.

Mint azt a L'Espresso baloldali hetilap e heti számában hírül adta, Luigi Mazzella alkotmánybíró május közepén a házában vacsorára vendégül látta a milliárdos médiamágnás-politikust és Angelino Alfano olasz igazságügy-minisztert.

Az eset kérdéseket vet föl az alkotmánybíróság pártatlanságával kapcsolatban - mutatott rá az újság -, hiszen az olasz alkotmánybíróság éppen a közelmúltban kezdte vizsgálni annak a törvénynek az alkotmányosságát, amely mentességet biztosítana hivatali idejére a mindenkori kormányfőnek - továbbá az államfőnek és az olasz parlament mindkét háza elnökének - a büntetőeljárás alól.

Az alkotmánybíróság döntéséig felfüggesztették a Berlusconi ellen a milánói bíróságon korrupciós vádakkal folyó pert.

"Soha nem fogjuk megtudni, hogy az alkotmánybírósági határozat teljesen független értékelés gyümölcse lesz-e vagy egy carbonara-vacsoráé" - jelentette ki Antonio Di Pietro ellenzéki képviselő - volt korrupcióellenes ügyész - szerdán a parlamentben. Követelte, hogy Mazzella alkotmánybíró és Alfano igazságügy-miniszter mondjanak le tisztségükről.

A vacsora nem az első volt és nem is az utolsó "régi barátommal", Silvio Berlusconival - írta szerdán nyílt levélben Luigi Mazzella. Hozzátette, joga van régi barátokat meghívni magához, és azzal vacsorázni, akivel akar. Faragatlanságnak nevezte, hogy a sajtó botrányról cikkez. Azt mondta, "kilométeres hosszúságú" azoknak a volt és jelenlegi kollégáinak a listája, akik valaha együtt vacsoráztak valamilyen magas beosztású kormányzati tisztségviselővel.

Berlusconinak zavaros pénzügyi ügyletei közül az úgynevezett SME-ügyben kell felelnie az igazságszolgáltatás előtt. A vád szerint a kormányfő befektető holdingja, a Fininvest a nyolcvanas években kenőpénzeket fizetett, hogy a SME állami élelmiszeripari cég tulajdonosa lehessen.

A címlapról ajánljuk