eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Szlovák pofon Magyarországnak

A felesleges nyelvtörvény elfogadása röviddel a szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt az arrogancia jele vagy arra irányuló igyekezet, hogy a találkozó sikertelenül végződjön - írja a Sme című liberális szlovák napilap Pofon a Dunán túlra című kommentárjában csütörtökön.

Szerzője, Peter Morvay megjegyzi: nincs igaza Csáky Pálnak, a Magyar Koalíció Pártja elnökének, amikor azt állítja, hogy ilyen törvény még az Osztrák-Magyar Monarchia idején sem létezett, s valószínűleg nincs igaza Németh Zsoltnak sem, aki azt állítja, hogy a II. világháború óta most született először olyan törvény, amely a kisebbségi nyelvhasználatot bünteti. Voltak ilyenek, de a civilizált államok ma többnyire szégyellik ezeket - szögezi le Morvay.

Csákynak azonban igaza van abban, hogy a szlovák törvényről lerí a nemzeti kisebbrendűségi érzés és a rosszakarat, amely a mai szlovák kormányt és a hozzá tartozó értelmiségi köröket jellemzi. Igaz az is, hogy a törvény ellentétben van a modern kor szellemével, amely inkább a jogok szélesítésére, semmint korlátozására törekszik. Ellentétes azzal az elvvel is, hogy az államnak nem kellene olyan területeket szabályoznia, amelyek anélkül jobban működnek.

"Semmiféle nyilatkozatok nem változtatnak azon, hogy a törvény feleslegesen korlátozza elsősorban a magyar kisebbség jogait, s széles - bizonyos körökben üdvözölt - teret nyit zaklatására. Magyarország ezért joggal nyugtalan a törvénnyel kapcsolatban" - írja az újság. Rámutat: a nemzeti kisebbségek kérdése ma már nem belügy. Szlovákia is megszólalt, ha problémák voltak Pilisszentkereszten.

"Annál is kevésbé, mert ennek a törvénynek az elfogadását a két kormányfő évek óta várt találkozása előtt nem lehet másképpen értékelni, mint a (szlovák) kormánykoalíció végtelen arroganciájaként" - húzza alá a lap. Megjegyzi: lehet, hogy ez segít mozgósítani a nacionalista választókat a jövő évi parlamenti választásokra, de a jószomszédi kapcsolatoknak, és a Szlovákián belüli megbékélésnek nem használ.

Az újság szerint "tragikus" az álláspontja a szlovák ellenzéknek is, amely szintén tagadja, hogy a törvény csorbítaná a kisebbségi jogokat. Az ellenzék ezzel azt bizonyítja, hogy a kisebbségi jogok nem mondanak neki semmit, illetve hogy az annyit ragozott demokrácia, a nyugati értékek és az emberi jogok védelme hagyományosan már "nem vonatkozik a magyarokra".

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×