INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megkezdődött a fókabébi-vadászat

InfoRádió / MTI
Megkezdődött a fókabébi-vadászati évad Namíbia atlanti-óceáni partvidékén, az állatvédők pedig azon vannak, hogy több millió dollárt gyűjtsenek össze a fókabőröket megvásárló ausztráliai szőrmekereskedő cég kivásárlására.

Ebben a szezonban mintegy 85 ezer fóka bébit ölhetnek le a halászati minisztérium közlése szerint. Az állatokat gumibottal verik agyon, hogy ne sérüljön meg a bőrük.

A mészárlás megfékezése érdekében a Seal Alert nevű szervezet 14,2 millió dollárt próbál meg összegyűjteni, hogy kivásárolja a Hatem Yavuz szőrmekereskedő céget - mondta el a szervezet vezetője, Francois Hugo.

"Felhívást helyeztem el a hét végén a YouTube és a Facebook közösségi portálokon, 15 dollárt kértem fejenként az emberektől - közölte Fokvárosból telefonon. - Máris számos választ kaptunk."

Bár a szőrmekereskedő cég kezdeményezte a vadászati idény időpontjának elhalasztását, a namíbiai hatóságok nem változtatták meg a kezdés időpontját, július 1-jét.

Az évente leölhető állatok kvótáját - 85 ezer bébit és 6000 felnőtt hímet - 2007-ben rögzítették, hogy ne veszélyeztessék a dél-afrikai ország atlanti-óceáni partvidékén élő 850 ezer fős populációt.

A hímeket a heréjük miatt vadásszák, amelyet szárítva használnak fel a hagyományos kínai gyógyászatban.

Májusban az Európai Unió betiltotta a fókavadászatból származó termékek kereskedelmét, beleértve a világ más országaiba irányuló exportját is.

A címlapról ajánljuk