INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Ahol már tart a választási kampány

Infostart / InfoRádió
Németországban megkezdődött a választási kampány. A berlini törvényhozás összetételéről szeptember 27-én döntenek szavazópolgárok. Ez a tény nem kerülte el a terroristák figyelmét sem, legalább is erre vall a müncheni Süddeutsche Zeitung címoldalán megjelent hír, amely szerint szélsőséges iszlám erők a választások előtt vagy alatt merényleteket terveznek, hogy kikényszerítsék az Afganisztánban vezényelt német katonák hazarendelését.

A müncheni napilap megbízható forrásokat idézve jelenti, hogy Berlinben a belügyminisztérium és az állambiztonsági szervek vezetői az államügyészség bevonásával a héten tanácskozásokat kezdenek a fokozódó terrorveszély elhárításáról.

A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy az al-Kaidához és az Iszlám Dzsihádhoz közel álló személyek a közelmúltban gyakran jártak pakisztáni titkos kiképzőtáborokban és az internet útján is élénk kapcsolatot tartanak fenn egymással, továbbá a lehallgatott telefonbeszélgetések is arra utalnak, hogy nem lehet kizárni, ezek az erők komoly erőszakra készülnek a németországi választási kampány alatt, vagy a szavazás napján.

Az újság címoldalán megjelent cikk szerint a hatóságoknak nincs tudomásuk konkrét tervről, mégis a jelek a veszély fokozódására utalnak, ezért legfelsőbb szinten vitatják meg, hogy milyen intézkedésekkel lehet elejét venni esetleges terrorcselekményeknek.

A Süddeutsche Zeitung szerint a fenyegetés komolyságára utal, hogy a belbiztonsági szervek nemcsak az elhárítás erősítéséről tárgyalnak, hanem fontolóra vesznek úgynevezett káosz-megelőző lépéseket is nagyszabású merényletek esetére. A hírek szerint szélsőséges iszlám erők esetleges terrorcselekmények végrehajtásával akarják kikényszeríteni a német katonaság hazarendelését Afganisztánból.


A címlapról ajánljuk