INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kitilthatják az unióból a jemeni légitársaságot

InfoRádió / MTI
Az Európai Bizottság megfenyegette a Yemenia jemeni légitársaságot, hogy kitiltja járatait Európa légteréből, ha július 10-ig nem oldja meg a visszatérő repülésbiztonsági problémákat - közölték szerdán a társasággal.

Ibrahim al-Vazir jemeni közlekedési miniszter viszont azt állította, hogy a Comore-szigeteknél kedden lezuhant repülőgépet májusban alapos ellenőrzésnek vetették alá a gyártó cég, az Airbus felügyelete alatt. A gép "megfelelt a nemzetközi normáknak" - jelentette ki a miniszter.

A Yemenia közben bejelentette, hogy 20 ezer euró kártérítést fizet az áldozatok családjának, egy francia bíróságon pedig eljárás indult az ügyben, ismeretlen tettes ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A francia hatóságok szerda délután tévesnek minősítették azt a saját és jemeni forrás által kiadott korábbi hírt, hogy lokalizálták az óceánban a gép adatrögzítőjét. A kutató repülőgép igazából egy vészjelző készülék adását észlelte kétszer is, de félreértésből ez a "fekete doboz" megtalálásaként jutott a nyilvánosság elé. "Valószínűbb, hogy egy vészjelző volt" - helyesbítette önmagát Alain Joyandet francia fejlesztési együttműködési államtitkár.

A katasztrófa egyetlen túlélője, a 14. évét augusztusban betöltő Bahia Bakari Párizsba indult gyógykezelésre szerda este.

A címlapról ajánljuk