eur:
390.78
usd:
364.27
bux:
68227.09
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Meglepetés a kormány átalakítása

Meglepetést okozott Franciaországban a Nicolas Sarkozy által a tervezettnél egy nappal korábban végrehajtott kormányátalakítás, mellyel az államfő új lendületet akar adni a válságkezelésnek és az azt követő építkezésnek.

A politikai elemzők leginkább a változás mértékén csodálkoztak el, a Fillon-kabinet átalakítására ugyanis eredetileg csupán azért volt szükség, mert az európai parlamenti választásokon az igazságügyi és a mezőgazdasági minisztert képviselővé választották. Ráadásul maga az államfő is heteken át azt hangoztatta, hogy csak néhány apró személycsere várható.

Ehhez képest Nicolas Sarkozy a két távozó mellett végül további három minisztert és két államtitkárt menesztett, három fontos tárca élén pedig vezetőcserét hajtott végre. Az igazságügyi és a mezőgazdasági miniszter mellett távozik posztjáról a kulturális, a lakásügyi, valamint a kormány és a parlament kapcsolatáért felelős miniszter.

Az államfő egyik legmeghökkentőbb húzásának azt tartják, hogy a baloldal felé való nyitás jegyében kulturális miniszterré nevezte ki François Mitterand egykori szocialista köztársasági elnök unokaöccsét, a szintén baloldali kötődésű Frédéric Mitterand-t, akit egyébként a római székhelyű Francia Akadémia éléről hívott vissza párizsi szolgálatra.

Az európai parlamenti választásokon képviselővé választott, rendkívül népszerű, a kormányban amúgy a muzulmán kisebbséget megjelenítő Rachida Dati igazságügyi miniszter asszony helyére az államfő eddigi belügyminiszterét, Michèle Alliot-Marie-t nevezte ki. A belügyi tárcát pedig a jövőben Nicolas Sarkozy egyik legmegbízhatóbb embere, a bevándorlásügyi, majd a szociális ügyek minisztériumát is megjárt Brice Hortefeux irányítja - az elemzők egyébként őt tartják a kormányátalakítás egyik legnagyobb nyertesének.

Jövőre a kormányfőt is lecseréli

A magyar hallgatóknak az új oktatási miniszter, Luc Chatel nevét érdemes még megjegyezniük, a korábban iparügyi államtitkárként működő 44 éves politikus ugyanis Nicolas Sarkozy egyik kedvencének számít, és az elemzők szép politikai jövőt jósolnak számára. Nem véletlen, hogy új beosztása mellett továbbra is ő marad a kormány szóvivője.

Érdekes, jelzés értékű fejleménynek számíthat, hogy a külügyminisztériumban megszűnik az emberi jogok államtitkársága, melyet eddig a mindössze 33 éves szenegáli származású, szókimondó, ezért meglehetősen népszerű Rama Yade vezetett. A politikus asszony a jövőben sportállamtitkárként folytatja tevékenységét.

A politikai elemzők úgy vélik: újabb, a mostaninál átfogóbb kormányátalakításra legközelebb a 2010-es helyhatósági választásokat követően kerülhet sor, és azt valószínűsítik, hogy az államfő akkor jelenlegi miniszterelnökét, François Fillont is lecseréli majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×