eur:
388.83
usd:
361.83
bux:
68611.62
2024. május 8. szerda Mihály

Ez vizuális szennyezés - de mit tehetünk ellene?

Erőteljesebben fel kell lépni a köztéri "vizuális szennyeződés" ellen, ezért szigorúbban kell szabályozni a reklámtáblák elhelyezésének gyakorlatát Franciaországban - ezt javasolja ötven oldalas jelentésében a francia környezetvédelmi, illetve területrendezési államtitkár, valamint egy kormánypárti szenátor.

A csaknem féléves munkát összegző dokumentum a francia Környezetvédelmi Minisztérium felkérésére készült, és abban a szerzők megállapítják: a franciák háromnegyede "tolakodónak" tartja a reklámtáblák jelenlétét a településeken. A helyzet megváltoztatásához a jelentés készítői a jelenlegi, még 1979-ben kidolgozott szabályozás hatékonyabbá tételét javasolják.

Abból az alapelvből indulnak ki, hogy a köztéri reklámokat integrálni kell a városképbe, ellenkező esetben jelenlétük fokozódó ellenállást fog kiváltani a lakosságból. Nem véletlen - állapítják meg -, hogy az elmúlt tíz évben országszerte egy sor, a tájkép megóvásáért küzdő egyesület jött létre, amelyek mind gyakrabban fordulnak bírósághoz egy-egy kifogásolt reklámtábla eltávolításáért.

Totális anarchia

Az emberek a "legmegdöbbentőbb fejleménynek" azt tartják, hogy az utóbbi években településeik bejáratánál valósággal elburjánoztak a cégtáblák, és úgy érzik, nincs az a hatóság, amely gátat tudna szabni a jelenségnek. Ez ügyben a reklámszakma képviselői is elismerik, hogy totális anarchia uralkodik. A jelentés készítői a helyzet rendezésére nem csupán korlátozást, hanem elrettentő célú adóztatás kidolgozását is javasolják.

Az ugyancsak érzékeny, a reklámok által elárasztott területnek számító városközpontokat úgy akarják élhetőbbé tenni, hogy egyszerre korlátoznák az elhelyezhető reklámtáblák méretét, számát és sűrűségét. A jelenlegi tizenhatról négy négyzetméterre csökkentenék a kihelyezhető legnagyobb plakátok felületét, és a papíron létező, de a gyakorlatban alig működő helyi "plakátozást felügyelő rendőrség" megerősítését is szorgalmazzák.

A testület egy sor fogyasztó- és gyermekvédő egyesület követelését is magáévá téve kitiltaná az iskolák közvetlen környékéről a fogyasztásra ösztönző hirdetéseket.

Mindezek mellett, az energiatakarékosságra hivatkozva, a dokumentum készítői ismét elővennék az 1979-es törvény tíz évvel ezelőtt felfüggesztett rendelkezését, amely előírta, hogy este tíz és reggel hét óra között ki kell kapcsolni a köztéri világító reklámokat. "Ez a lépés teljesen magától értetődőnek tűnik egy olyan időszakban, amikor a kormány energiatakarékosságra buzdítja a lakosságot" - olvasható a jelentésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×