eur:
389.14
usd:
361.61
bux:
68566.38
2024. május 7. kedd Gizella

Új világrendet javasol a francia elnök

Új szociális világrend felépítését javasolja Nicolas Sarkozy francia államfő a Munkaügyi Világszervezet mai ülésén Genfben.

A francia sajtó szerint Nicolas Sarkozy "alapvető fontosságú" beszéd megtartására készül Genfben, a Munkaügyi Világszervezet hétfői ülésén. A jobboldali Le Figaro értesülése szerint a francia államfő "egy új szociális világrend" felépítését javasolja a nemzetközi szervezet plenáris ülésén, melyen tucatnyi államfő, köztük a brazil köztársasági elnök is részt vesz.

Nicolas Sarkozy immár második alkalommal fogja használni az "új világrend" kifejezést. Először közvetlenül a gazdasági válság kitörését követően, az Egyesül Államokban beszélt arról, hogy eljött az idő egy új gazdasági világrend kialakítására, és globális szintű pénzügyi szabályozás kidolgozását szorgalmazta. Nem egészen egy év után immár úgy látja, az "új szociális világrend" létrehozásához is megérett az idő.

A konkrét részletek természetesen csak a beszéd elhangzása után lesznek ismeretesek, a francia sajtónak csupán annyit sikerült megtudnia, hogy Nicolas Sarkozy a szociális kérdések globális szintű szabályozására tesz javaslatot, amely - elképzelése szerint - a készülő, ugyancsak globális szintű pénzügyi szabályrendszert egészítené ki.

A helyzet érdekessége, hogy a kiszivárgott információk szerint az államfő javaslatai részben a francia szakszervezetekkel folytatott konzultációkat követően álltak össze, így azok nagyrészt kifejezetten baloldali ihletettségűek, nem véletlen, hogy a megtermelt javak igazságosabb újraelosztásával is foglalkozik majd.

Mindezzel párhuzamosan Nicolas Sarkozy várhatóan sürgetni fogja a legnagyobb gazdaságok, például az Egyesült Államok, Kína, India vagy Japán vezetőit, hogy ratifikálják végre a Munkaügyi Világszervezet legfontosabb dokumentumait, például azokat, amelyek a szabad szakszervezet alapításra, a kényszer- vagy a gyermekmunka megszüntetésére vonatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×