eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Terjed a biogazdálkodás Franciaországban

Egyre inkább terjed a biogazdálkodás Franciaországban. Az idei év első öt hónapjában 63 ezer hektárnyi termőföld bióvá való átalakítását kezdték meg, ötször annyit, mint 2008 egészében.

Dinamikusan fejlődik Franciaországban a biogazdálkodás: az év első öt hónapjában 63 ezer hektárnyi termőföld bióvá való átalakítását kezdeményezték a gazdálkodók, ötször annyit, mint 2008 egészében - közölte a francia mezőgazdasági miniszter. Az európai parlamenti képviselővé választott, ezért posztjáról heteken belül leköszönő Michel Barnier az ügyben kiadott közleményében hangsúlyozta: "Franciaországban immár 500 ezer hektáron zajlik biotermelés, és a cél az, hogy 2012-re ez a terület megháromszorozódjon" .

"Külön jó hír, hogy a biotermékek iránti kereslet növekedése a gazdasági válság ellenére is folytatódott" - mondta az InfRoádiónak a francia biogazdálkodókat tömörítő Nemzeti Biomezőgazdasági Szövetség szóvivője. Vincent Perrot hozzátette: a biotermékek piaca évente 10 százalékkal bővül Franciaországban.

A mezőgazdasági tárca adatai szerint nemcsak a biogazdálkodásra szánt terület nagysága, hanem a termelők száma is megugrott. 2008-ban több mint tizenötezerre emelkedett a francia biogazdaságok száma, ami az előző évhez képest 15 százalékos növekedést jelentett.
A bióra való áttérés azonban komoly bevételkieséssel járó folyamat a gazdaságok számára, a termőföld átminősítése - a korábban felhasznált növényvédő és egyéb vegyszerektől függően - két-három évig is elhúzódhat.

A zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében a kormány 2009-re 58 millió eurós, mai árfolyamon több mint 16 milliárd forintos, részben nemzeti, részben uniós forrásokból származó támogatási keretet nyitott meg a biót választó mezőgazdászok számára. A tárca által közölt információk szerint a gazdák átlagosan 200 eurót, mintegy 55 ezer forintot igényelhetnek hektáronként egy évben, és a támogatás öt éven keresztül vehető igénybe.

A francia biogazdálkodók több szempontból is szép jövő elé tekintenek: a már említett fogyasztói érdeklődés mellett az is kedvező számukra, hogy a környezetvédelmi minisztérium tervei szerint 2010-re az iskolai étkeztetésben felszolgált termékek 15 százalékának a bió hálózatból kell származnia, és az iskolák egyre inkább vevők az ötletre.

Néhány napja a 200 ezres lakosú, közép-franciaországi Saint-Etienne város önkormányzata több szempontból is példaértékű döntést hozott. Nem csak azt írta elő az étkeztetésre kiírt pályázatot megnyert cégnek, hogy az iskolai étkezdékben felszolgált élelmiszerek 50 százalékának bió termékből kell állniuk, hanem azt is, hogy az alapanyag "minél nagyobb hányadát" a város közvetlen környékén működő termelőktől kell beszereznie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×