eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismert színészek és focisták is illegálisan vettek jogosítványt

Hajóvezetői engedélyekkel üzletelő bandát leplezett le a francia rendőrség a dél-franciaországi Marseille város hajózási hivatalában. A tizenkét személyből álló hálózat három év alatt több mint hatezer "vízi" jogosítványt állított ki színészek, focisták vagy ismert tévébemondók számára, anélkül, hogy azok bármilyen vizsgát tettek volna.

A Földközi-tengeren dolgozó francia vízirendőrök 2007-től figyeltek fel arra, hogy igazoltatásaik során egyre több olyan hajóssal találkoztak, akik a legelemibb hajózási, illetve tengeri közlekedési szabályokat sem ismerték, sőt, gyakran azt sem tudták megmondani, hogy hol és mikor szerezték meg jogosítványukat.

A meghökkentő felfedezést követően a hatóságok átfogó vizsgálatba kezdtek, melynek során egy valóságos jogosítványhamisító hálózatra bukkantak. A számos közvetítőből álló bűnszövetkezet átlagosan 400 euróért, mai árfolyamon 110 ezer forintért kínálta a parti hajózási engedélyeket, amellyel a partoktól maximum hat tengeri mérföldre (11 kilométerre) lehet kihajózni. A nyílt tengeri engedélyért ennek minimum a dupláját, de sürgős esetben akár 1500 eurót, több mint 400 ezer forintot is elkértek.

A "csapat" két meghatározó személyiségének egyike a marseille-i hajózási hivatal igazgatóságán, a másik pedig a kereskedelmi tengerészetnél dolgozott, és a nyomozók szerint mindketten "rendkívüli befolyással rendelkeztek" a tengerészek körében. Nem csoda, hogy a bűnözők néhány év alatt annyira felbátorodtak, hogy Marseille régi városi kikötőjében egy olyan egyesületet hoztak létre, amely kifejezetten a hamis engedélyek kiadására szakosodott, egy jet-ski kereskedő pedig a megvásárolt tengeri járműhöz bónuszként jogosítványt ajándékozott ügyfeleinek.

Egy hétvégéjük sem volt

Az üzlet nem csak Marseille környékéről, hanem a dél-franciaországi megyékből, sőt Korzikáról is vonzotta az ügyfeleket, akik - a lefülelt bűnözők szerint - azért fordultak hozzájuk, mivel nem értek rá elvégezni a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamot, amely amúgy mindössze egy szűk hétvégét vesz igénybe.

Franciaországban ugyanis a legegyszerűbbnek számító parti hajózási engedély megszerzéséhez a törvény nyolc órás elméleti és két órás gyakorlati felkészülést ír elő, de vizsgázni csupán elméletből kell. Egy alaptanfolyam ára 400 és 500 euró között alakul, aki ezt követően a nyílt tengeri jogosítványt is meg akarja szerezni, annak újabb húsz órás elméleti tanfolyamot kell elvégeznie, ami a legtöbb vízi jogosítványra szakosodott iskolánál 400 euróba kerül.

A több mint hatezer hamis hajózási engedélyt szerzett ügyfél között egyébként számos színész, focista és ismert tévébemondó található, ám a rendőrség egyelőre elzárkózott attól, hogy neveket közöljön. A nyomozók hangsúlyozták, hogy az említett sietős ügyfélkör mellett "egyszerű állampolgárok" is igénybe vették a rendkívül gyors, de illegális lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×