eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mecsetrobbantás miatt vallási zavargások az iráni Záhedánban

Vallási zavargások miatt több ember életét vesztette hétfőn a délkelet-iráni Záhedánban, ahol a múlt héten egy síita mecset elleni merénylet 25 ember életét oltotta ki.

Az iráni televízió jelentése szerint hétfőn öten bennégtek egy hitelintézet felgyújtott épületében. A gyújtogatókról egyelőre semmit sem tudni. Az áldozatok alkalmazottak voltak.

Az utcai zavargások még vasárnap kezdődtek, amikor elterjedt az a rémhír, hogy egy tekintélyes szunnita papot meggyilkoltak. Több tucatnyi ember megsérült, számos középületet megrongáltak. A rendőrség többeket letartóztatott azzal a váddal, hogy vallási viszályt próbáltak szítani, és bejelentette, hogy Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelyén a rend helyreállt. A gyújtogatás ezután történt.

A Pakisztánnal és Afganisztánnal is határos tartományban jelentős beludzs kisebbség él, amely az irániak többségétől eltérően az iszlám szunnita ágát követi. A csütörtökön felrobbantott mecset a síitáké volt. Szombaton nyilvánosan felakasztottak három férfit, akit a merénylet elkövetésével vádoltak meg. Ugyanazon a napon pokolgépet találtak és hatástalanítottak egy repülőgépen, amely Záhedánból Teheránba repült volna. A hatóságok a Dzsundallah (Allah hadserege) nevű csoportot, és áttételesen az Egyesült Államokat tartja felelősnek a merényletekért és a zavargásokért a június 12-re kiírt iráni elnökválasztás előtt.

Egy hétfői lapjelentés szerint Irán másik végében, az északnyugati Tebrizben három embert tartóztattak le, mert 11 pokolgépet és katonai lőszert találtak náluk. Részleteket nem közöltek. Vasárnap Teheránban bombariadó miatt egy színházat is ki kellett üríteni.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×