eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Menekülnek a pénzügyi elemzők a londoni Cityből

Megrendülhet a londoni City vezető pénzügyi pozíciója, legalábbis akkor, ha az ott dolgozók valóban elhagyják azt. Egy felmérés szerint ugyanis a citybeli szakemberek egyharmada akar külföldre vándorolni, mert további elbocsátásoktól tart.

Ugranak, mielőtt löknék őket - ezt határozta el a londoni City több ezer pénzpiaci elemzője és brókere, derült ki egy munkaügyi portál felméréséből. A citybeli dolgozókra specializálódott oldal szerint már sokan elküldték önéletrajzukat külföldi munkaadóknak vagy cégen belüli áthelyezésüket kérték.

A kilencvenes évek és az évezred első évei az aranykort jelentették nekik, amikor két kézzel szórhatták a pénzt. A hitelválság okozta további tömeges elbocsátások elől azonban most menekülnének a szakemberek, és legszívesebben Zürichbe, New Yorkba, Szingapúrba vagy Genfbe, esetleg Hongkongba költöznének - számolt be a Financial Times.

A négyszáz fős minta alapján készült felmérés szerint a City elemzőinek 57 százaléka attól tart, hogy a következő fél évben újabb elbocsátások jönnek. Egy másik felmérés szerint idén a brit pénzügyi szektorban, amely eddig jelentős globális játékos volt, 29 ezer elbocsátás várható. Tavaly pedig már 28 ezer embertől váltak meg. Még így is azonban 295 ezren maradnának az ágazatban.

A brókerek és más pénzemberek azért is menekülnének, mert a brit kormány idei, új költségvetése nagyobb adókat vet ki a magasabb jövedelműekre. Emellett a pénzszektor tevékenységét is szigorúbban szabályozzák majd, mivel a közvélemény a bankokat és a földi halandók számára már-már érthetetlen pénzügyi termékekkel kereskedő brókereket okolja a drámai mértékű elbocsátásokhoz vezető válságért.

Sok, a kockázathoz szokott City-dolgozó számára a szabályozott piac nem jelent már izgalmat és kihívást. Miközben azonban nagy részük borúsan látja a jövőt, a Morgan-McKenly pénzügyi fejvadászcég számukra biztató adatokat közölt. Eszerint egyre gyorsabban lehet munkához jutni a Cityben. Míg januárban átlagosan 81 napot kellett álláskereséssel tölteni, addig most már csak 61-et. A legkelendőbbek a különösen jól teljesítő alapkezelő menedzserek és brókerek.

Hanganyag: Szvetni

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×