eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Három hét alatt 11 embert ölt meg a pancsolt szesz Törökországban

Az utóbbi három héten tizenegy ember - köztük három német diák - halálát okozta pancsolt szeszesital Törökországban.

Az ankarai mezőgazdasági minisztérium szombati közleménye szerint a tragikus esetek nyomán szigorították a hatósági ellenőrzést a szeszesitalokat forgalmazó boltokban, szállodákban és vendéglátóipari egységekben. Az intézkedés súlypontját Bursa és Antalya tartományok képezik. A halálesetek túlnyomó többsége e két régióban történt.

Különösen nagy port vert fel a német diákok esete. Osztálytársaikkal együtt Antalyában vakációztak márciusban, egy esti szállodai iddogálás után egyikük eszméletlenül esett össze. A kihívott mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani a 17 éves fiúnál. Két társa kómában volt, amikor repülőgépen Lübeckbe szállították őket. Mindketten visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedtek, és néhány nappal később meghaltak. A vizsgálat kiderítette, hogy a diákok által fogyasztott tömény szeszesital jelentős arányban tartalmazott metilalkoholt.

Mint az ARD televízió helyszíni beszámolójában elhangzott, hogy a gazdasági válság és a csökkenő forgalom költségeik mérséklésére szorítja a török vendéglátó helyeket, szállodákat. A takarékoskodás egyik lehetősége a forgalmazott italok olcsóbb forrásból történő beszerzése. Az árral párhuzamosan azonban csökken az italok megbízhatósága, mivel az olcsó áruk előállítói sok esetben kétes adalékok (például metilalkohol) hozzáadásával hígítják a nedűket, ami súlyosan veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

Az antalyai tartomány szállodáiban járt ellenőrök idén 29 esetben találtak szabálysértésre utaló jeleket, többek között metilalkohollal kevert szeszesitalokat.

Törökországban viszonylag gyakoriak a pancsolt alkohol okozta tragédiák. Legutóbb 2005-ben volt példa hasonló mértékű alkoholmérgezésre. Akkor három személyt ítéltek egyenként 8 évi börtönbüntetésre, miután az általuk forgalomba hozott pancsolt raki (ánizspálinka) 22 ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×