eur:
388.66
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Szökni próbált az amerikai kapitány, de a szomáliai kalózok elfogták

Megpróbált elszökni fogva tartóitól a Maersk Alabama teherhajó amerikai kapitánya, akit szomáli kalózok tartottak fogva egy mentőcsónakban az Indiai-óceánon: a vízbe ugrott, és úszni kezdett a közelben álló amerikai hadihajó felé, de a kalózok rövid időn belül újra elfogták - közölték amerikai tv-állomások pénteken.

A CBS, az ABC és a CNN televízió amerikai védelmi forrásokat idézve számolt be arról, hogy Richard Phillips kapitány menekülni próbált, de a fegyveres kalózok hamar utolérték, és visszarángatták a csónakba. A CNN amerikai tisztségviselőktől úgy tudja, hogy a kapitánynak nem esett baja.

Négy kalóz tartja fogva Phillipset azóta, hogy a szomáli partoktól több száz kilométernyire - gyakori kalóztámadások övezetében - kudarcba fulladt a 17 ezer tonnás, dán tulajdonú hajó elrablása. A kapitány a jelek szerint önként ajánlotta fel magát túsznak, hogy ezzel megváltsa a húszfőnyi amerikai legénység biztonságát, amelynek sikerült visszafoglalnia a hajót, és egy kalózt maga is fogva tart. A Maersk Alabama élelmet visz Ugandába és Szomáliába, jelenleg Kenya felé halad.

A Bainbridge amerikai rombolóhajó a túszejtők csónakja közelében tartózkodik, és kérte a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), valamint amerikai tisztségviselőket, hogy segítsék a kalózokkal folytatott fogolycsere-tárgyalást. A CNN tudósítása szerint két másik amerikai hadihajó is a helyszínre tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×