eur:
388.95
usd:
362.14
bux:
68617.43
2024. május 8. szerda Mihály

Olaszországi földrengés - "Az emberek vessenek számot a lelkiismeretükkel"

Olaszországban állami temetésen búcsúztak el a hétfői földrengés 289 áldozatától. Az utóbbi harminc évben ez volt a legsúlyosabb ilyen természeti katasztrófa. Sokan dühösek amiatt, hogy a házak kártyavárként omlottak össze.

L'Aquila városának rendőrakadémiája előtt 205 koporsót állítottak ki, de 289 halottra emlékeztek. A koporsók egy részét virágok és az elhunytak fényképei borították be. A gyerekek kis, fehér koporsóit szüleikéin helyzeték el, a tetejükre játékot tettek. A legfiatalabb áldozat egy öthónapos kisfiú volt, aki édesanyjával együtt halt meg.

A hozzátartozóknak Silvio Berlusconi miniszterelnök fejezte ki együttérzését, a gyászmisét Bertone bíboros, XVI. Benedek pápa helyettese celebrálta. Bertone bíboros a húsvét kapcsán a reményre, az újjászületésre és az újrakezdésre emlékeztetett. A túlélők egy része számára azonban túl frissek a tragédia emlékei ahhoz, hogy túltegyék magukat rajta. A hagyományosan katolikus országban egyesek még a hitüket is elvesztették.

Olaszország egésze gyászolt nagypénteken: a zászlókat félárbocra engedték, az üzletekben lehúzták a redőnyt és még a reptereken is egy percre leállították a felszállásokat.

Öt nappal a tragédia után a mentőalakulatok folytatják a kutatást, de hamarosan leállnak vele. Az éjszaka megtalálták egy középkorú nő és tizenéves lánya holttestét. A túlélők közül 17 ezer ember sátrakban él, másokat szállodákban helyeztek el. Az erős utórengések az éjszaka is folytatódtak.

A gyász ellenére az abruzzói körzetben már az újjáépítésre gondolnak, a turizmussal és mezőgazdasággal foglalkozó helyi vállalkozások több, mint fele ugyanis leállt a földrengés miatt.

Sokakat feldühített, hogy új épületek sem bírták ki a katasztrófát, például egy diákszálló és egy kórház is összeomlott. Az olasz kormány vizsgálatot indít. "Az emberek vessenek számot a lelkiismeretükkel" - mondta Giorgio Napolitano elnök arra utalva, hogy az épületek egy részét a biztonsági előírásokat megkerülve építhették meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×