eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felavatták az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett szárnyát

Ünnepélyesen felavatták kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli központjában az Antall József néhai magyar miniszterelnökről, valamint a Willy Brandt egykori német kancellárról elnevezett két új épületszárnyat. Egyúttal átadták az új és a régi épületeket összekötő, Konrad Adenauer volt német kancellárról elnevezett átjáró folyosót.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke beszédében méltatta mindhárom államférfit - Adenauert a háború utáni talpraállás és a szomszédokkal való megbékélés, Brandtot az elzárkózáson túllépő keleti politikai nyitás, Antallt pedig az európai megosztottság leküzdése után a kontinens újraegyesítéséhez való hozzájárulás okán. Pöttering külön köszöntötte az ünnepségen Adenauer lányát, valamint Antall József özvegyét.

Surján László néppárti EP-képviselő - a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnökre emlékezve - kiemelte, hogy Antall egyszerre magyarként és európaiként lépett fel. A térségbeli országok visegrádi együttműködésének szorgalmazásával nagyot lendített az európai megosztottság leküzdésének ügyén.

Az ünnepség után Szájer József, a magyar néppárti EP-delegáció vezetője magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: az épületszárny Antall Józsefről történt elnevezése elismerése annak a polgári politikának, annak a demokratikus gyökerű magatartásnak, amelyet a néhai miniszterelnök a rendszerváltozás idején tanúsított. Elismerés emellett Magyarországnak, a demokratikus rendszerváltoztatásnak is - tette hozzá.

Antall József végig ügyelt arra, hogy a miniszterelnöki intézmény tekintélyét megőrizze - folytatta Szájer. "Az elmúlt hetekben azt láttuk, hogy magának a miniszterelnöki intézménynek a lejáratása folyt Magyarországon a baloldali erők részéről" - jelentette ki a fideszes politikus. Szerinte kiemelt üzenete ennek a napnak a demokratikus intézmények fontossága.

"Ez az, aminek a lerombolása folyik Magyarországon szinte minden területen. Nem csak a szabadságjogok ellen folyik támadás, hanem a független intézmények ellen is, a köztársasági elnöki intézmény ellen. A miniszterelnöki tekintély pedig soha nem látott mélységbe került az elmúlt időszakban" - állította Szájer.

Fazakas Szabolcs szocialista EP-képviselő, aki maga is jelen volt az avató ünnepségen, nyilatkozatban hangsúlyozta: az, hogy magyar politikusról nevezték el az EP egyik épületét, "hazánk megbecsülését bizonyítja, és egyben mutatja, hogy Magyarország az uniós bővítés során igen fontos történelmi szerepet töltött be".

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×