eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az amerikai sajtó szerint Gyurcsánynak nincs nyilvánvaló utódjelöltje

A New York Times szerint nem zárható ki, hogy végül hivatalában marad Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mivel Magyarországon jelenleg nincs nyilvánvaló jelölt a kormányfői posztra.

A lap Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatóját idézte, aki azt mondta: ha nem találnak senkit, aki alkalmas a miniszterelnöki tisztség betöltésére, akkor Gyurcsány Ferenc megerősítheti pozícióját és győztesként kerülhet ki a helyzetből.

A tekintélyes amerikai újság beszámolt arról, hogy a miniszterelnök felajnálotta lemondását, de hozzátette: politikai elemzők szerint nem nyilvánvaló a távozási szándék; úgy vélik: a lépés arra is irányulhat, hogy a jelenleg népszerűtlen politikus megerősítse helyzetét. A New York Times hangsúlyozta: a politikai helyzet bizonytalansága súlyosbítja a bizonytalanságérzetet az országban, amely az egyik legsúlyosabb gondokkal küzdő gazdasággá vált Európában.

A The New York Times azt írta, hogy a kormányfőt és pártját bírálatok érték az adók emelése és a juttatások csökkentése miatt, mely lépések a költségvetési hiány kordában tartását célozták.

A lap Lettországhoz és Izlandhoz hasonlította Magyarországot, ahol a kormány megbukott a pénzügyi krízis miatt kialakult helyzetben.

A CNN hírtelevízió is beszámolt arról, hogy "a magyar kormányfő közölte, nyitott a lemondás gondolatára", mert egy új kormányra lehet szükség az ország gazdasági bajainak kezeléséhez.

A hírtelevízió kiemelte: Gyurcsány Ferenc nem tett utalást arra, ki lehetne az utóda. A CNN arról is tudósított, hogy az ország vezető ellenzéki pártja, a jobbközép Fidesz a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat fog kezdeményezni.

A CNN háttérmagyarázata szerint Gyurcsány Ferenc rekordnagyságú államháztartási hiánnyal és magas munkanélküliséggel nézett szembe 2006-os újraválasztása óta.

A globális pénzügyi válság csak súlyosbította az ország problémáit, és a kormányfő nehezen tudta elfogadtatni a parlamentben az általa szükségesnek tartott intézkedéseket az erős ellenzéki ellenállás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×