eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A muzulmánok többsége csodálja a Nyugat eredményeit

Az iszlámhívők 93 százaléka nem vall szélsőséges eszméket, és nem gyűlöli az Egyesült Államokat - derül ki a Gallup Intézet hatéves adatgyűjtés után megjelent, negyven országra kiterjedő felméréséből. A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a nyugati világ elsősorban a média torz híradásai alapján ítéli meg a muzulmánokat, akik viszont többségükben ugyanúgy fogyasztói társadalomban szeretnének élni, mint például az európaiak.

Wágner Péter emlékeztetett arra, hogy a közép-európai médiában a muzulmánokról leginkább csak olyan képeket láthatunk, amelyeken szakállas emberek az öklüket rázzák, robbantanak vagy fenyegetik a Nyugatot.

A felmérés szerint a muzulmánok mindössze 7 százaléka tekinthető politikai szempontból radikálisnak, csakhogy ez egyben a leggazdagabb 7 százalék, így az iszlám társadalmakat egy kisebbség képviseli a világ felé.

Az eredmények azt mutatják, hogy a muzulmánok többsége csodálja a nyugati világot a demokratikus berendezkedéséért, a szabadságjogokért és a technológiai haladásért, nem akarja viszont, hogy bárki ráerőltesse a nyugati szokásokat, például az állam és az egyház szétválasztását.

Ezzel kapcsolatban a szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy azért a csodálat nem vonatkozik a demokrácia összes velejárójára, hiszen ide sorolják a sok válást, a "meztelen nőket" és a pornócsatornákat is.

Emellett azonban ők is szeretnének fogyasztói társadalomban élni, úgy, hogy megtarthassák a saját kultúrájuk, vallásuk alapértékeit - tette hozzá a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, aki szerint a muzulmánok a demokráciából szívesen átvennék a sajtó-, a gyülekezési- és vallásszabadságot, hiszen náluk gyakran emiatt üldöznek embereket.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×