eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Téglaporból készült gyógyszertől senki nem gyógyul meg"

A gyártás visszafogásával, a forgalomba hozatal szigorításával, az export és import ellenőrzésével, valamint a kereslet visszaszorításával lehet a leginkább küzdeni a Kínából az Európai Unióba érkező hamis termékek ellen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közösség adó- és vámügyi biztosa, aki a közelmúltban Kínában és Hongkongban tárgyalt a távol-keleti termékhamisítások visszaszorításáról.

Kínából származik azoknak a termékeknek a 80 százaléka, amelyeket az uniós vámszervezetek elcsípnek - mondta az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kovács László hangsúlyozta: a kommunista országban ma már nemcsak márkás ruhákat vagy divatcikkeket hamisítanak, hanem többek között életmentő gyógyszereket is, amelyektől - ha téglaporból, meg sárga festékből állnak - nem fog meggyógyulni az, aki ezeket szedi.

A hamisítványok elleni küzdelem első lépése a gyártás visszaszorítása, amelyet csak Kína tud felügyelni: az ország ennek érdekében már hozott egy sor törvényt, és több nagyon súlyos ítélet is született ilyen ügyekben - közölte az uniós biztos.

Ugyancsak fontos a forgalomba hozatal ellenőrzése, Kínában e tekintetben is van előrelépés - tette hozzá Kovács László, aki a kínai illetékesekkel folytatott tárgyalások során az exportellenőrzés rendszeressé és következetessé tételét is szorgalmazta.

Az uniónak is van feladata az ügyben: továbbra is szigorúan kell ellenőrizni az importtermékeket - mondta az adó- és vámügyi biztos, aki hangsúlyozta, hogy fontos a kereslet visszaszorítása is, ha ugyanis nincs kereslet, kínálat sem lesz.Egységesítés

Korábban voltak olyan uniós tagországok, amelyekben nem vezették be a kamatadót. Kikerülhető volt tehát a teher teljesítése úgy, ha az emberek olyan ország bankjaiban helyezték el a pénzüket, ahol nem vetettek ki adót a kamatokra - mondta az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.

Ahhoz, hogy a kamatadó-szabályozás az EU-n belül egységessé válhasson, meg kellett győzni öt olyan országot, amely nem tagja az európai közösségnek - Svájcot, Lichtensteint, San Marinót, Monacót és Andorrát -, valamint tíz egykori brit és holland gyarmatot - tette hozzá Kovács László.

Így jöhetett létre az a megállapodás, amely szerint azoknak az országoknak, amelyek nem adóztatják meg más állam polgárainak kamatjövedelmét, jelentést kell tenniük arról az adott állam adóhatóságának, megszűnt tehát a kamatadó kikerülésének lehetősége - közölte a biztos.

Nem megoldott

Ezzel a megállapodással nem sikerült megoldani a problémát, a betétek egy részét ugyanis a befektetők tovább menekítették Hongkongba, Szingapúrba és Makaóra - ezekkel a pénzügyi központokkal kezdeményezett tárgyalásokat az Európai Bizottság - fűzte hozzá Kovács László.

Makaó és Szingapúr nem, Hongkong azonban - ahol se külföldi, se a belföldi betétesek kamatjövedelmét nem adóztatják - hajlandó volt politikai tárgyalásra, az illetékesek azonban közölték: nem gyűjtenek információt a kifizetett kamatokról, így nem tudnák tájékoztatni az összegről az adóhatóságokat, ráadásul az üzleti élet szereplői is zokon vennék, ha ez történne.

Kovács László, mint mondta, tárgyalásai során a hongkongi illetékeseknek kifejtette: az adatgyűjtés csak a magánbetétekre vonatkozik, az üzleti szférára tehát nem, ráadásul csak az európai polgárokat érintené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×