INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Halálos fenyegetés Sarkozy fiának

Infostart / InfoRádió
Továbbra is vezető téma a francia sajtóban Nicolas Sarkozy köztársasági elnök magánélete, miközben az államfő a Közel-Keleten folytat tárgyalásokat a katonai és atomipari együttműködésről. A francia lapok szerint az elnök titokban már feleségül is vette új barátnőjét, akit nemrég hivatalosan is bemutatott a médiának.

Bush amerikai elnök közel-keleti útjával párhuzamosan Nicolas Sarkozy is hazája befolyását akarja erősíteni a Perzsa-öböl térségében.

A Szaúd-Arábiából az Emirátusokba érkező Sarkozy a Le Monde szerint megállapodott arról, hogy Franciaország haditengerészeti támaszpontot hozhat létre Abu Dzabiban.

Franciaország újabb atomreaktorokat ad el

A lap szerint az elnök emellett az atomenergia terén való együttműködésről tárgyalt. Franciaország Európa egyik leginkább atomenergia-függő országa, amely sikeresen exportálja a technológiát külföldre is.

Hétfőn az elnök hasonló egyezményt írt alá Katarral, amely immár a harmadik arab ország, amelyik atomtechnológiához juthat Franciaországból.

Francia energiacégek emellett szándéknyilatkozatokat kötöttek többek között a megújuló energiaforrások terén való együttműködésről.

"Közeli forrás": Az elnök már a múlt héten elvette barátnőjét

Mindeközben azonban otthon továbbra is Sarkozy magánélete a téma. Az elnök a múlt héten meglebegtette, hogy feleségül veszi új barátnőjét, Carla Bruni énekesnőt, de a média utólag értesül majd az eseményről.

A L'Est Republicain című lap szerint pontosan ez történt, mert Sarkozyék már a múlt héten megtartották a mennyegzőt - állítja az újság az egyik "házassági tanúhoz közel álló személyre" hivatkozva. A cikket jegyző újságíró azt mondta, "jó oka volt az anyag publikálására, de azért óvatos, mert ő személyesen nem volt jelen".

Nem volt gyűrű az ujján

Az elnököt kísérő francia újságírók így a közel-keleti úton legalább annyira figyelemmel kísérték Sarkozy gyűrűsujját, mint a sajtóbeszélgetéseket. Az AFP hétfőn jelentette is, hogy nem láttak az elnök újján gyűrűt.

Vendéglátói még az út előtt francia diplomaták értésére adták, nem örülnének, ha az elnök - hasonlóan egyiptomi útjához - barátnőjével az oldalán érkezne. Mindezek után nehéz eldönteni, hogy valóban megvolt-e az esküvő.

Halálosan megfenyegették az elnök fiát

Közben egy újabb hír is napvilágot látott az elnök családjáról: a francia belügyminiszter közölte, letartóztattak két férfit, annak nyomán, hogy halálosan megfenyegették Sarkozy 10 éves fiát, Louis-t.

A fiút többször mobiltelefonon hívták. A Le Point magazin szerint az egyik letaróztatott egy mobilcég dolgozója, aki ismert ügyfelek telefonszámait adta ki barátjának.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk