eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

London karácsonykor sem pihen

Angliában a karácsonyi színházi és hangversenykínálatban nemcsak a keresztény hívők és a vakációzó gyerekek találják meg a kedvükre valót: mindenkinek van alkalma a kikapcsolódásra.

Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik a hagyományos karácsonyi pantomimelőadásokat. Ezek nem európai értelemben vett pantomim mozgásművészeti produkciók, hanem mesemotívumokra épített zenés komédiák.

A témák régiek: Hamupipőke, Babszem Jankó, Csizmás kandúr, Aladdin és a csodalámpa, de a feldolgozás és a kísérőzene mindig új.

Egyszerű történetek ezek, az óvodások is megértik a mesét: a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pórul jár. Mindez dalokkal, táncokkal, fényes kiállításban, gyakran a leghíresebb színészek alkalmi fellépésével.

Mit élveznek ebben a felnőttek? Elsősorban azt, hogy a csemetéjük jól szórakozik. Másodsorban azt is, hogy a szülők kedvéért a szöveg tréfás utalásokat tartalmaz a napi politikára. A pantomim tehát bohózat, musical és politikai kabaré egy kalap alatt.

Nincs szünet

Karácsonykor Londonban a színházak és a hangversenytermek nem tartanak szünetet, hiszen ilyenkor érnek rá igazán az emberek, hogy beüljenek az előadásokra. Tízféle musical megy karácsonykor is, a Mamma miá-tól, a Kabarén át, A muzsika hangjáig.

55 év óta egyfolytában fut Agatha Christie ötletes krimije, az Egérfogó, amelynek az előadásain immár 350 színész váltogatta egymást több mint fél évszázad alatt.

A Hyde Parkban január hatodikáig ideiglenes műjégpálya nyílt, idén igen hideg a londoni december, nem olvad a jég. A város közepén, a Leicester Squaren, vurstli épült: mindenféle forgó ördögmotollák röpítik a fák koronája fölé a kórusban sikítozó lányokat.

Az egyházzenei hangversenyeknek se szeri se száma. Händel Messiása nélkül nincs londoni karácsony. Talán a Barbican hangversenyterem kínálja a legszebb koncertet: a Londoni Hangversenyzenekar és Kórus állított össze hangulatos válogatást. Elhangzik Bach Karácsonyi oratóriumának egy részlete, Händel Xerxeséből az Ombra mai fu, Haydn Trombitaversenények utolsó tétele, és Cézar Francktól a Panis Angelicus.

A karácsony a meghittség ünnepe, de nincs messze az újév, s 2008 első napján a londoni parádé, ezer zenész, táncos és zsonglőr részvételével. Vigadhat mindenki, ha a szilveszteri muri után át nem alussza az új esztendő első délelőttjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×