eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy iskola, ahol a karácsony elmaradt

A hamburgi Altendorf Gimnáziumban nem ünneplik a karácsonyt. Noha az iskolai szünetet ők is megtartják december 21. és január 7. között, mindenki csak téli vakációt emleget.

A hamburgi Altendorf Gimnáziumban kísérletképpen vezették be az úgynevezett általános vallásoktatást, amelynek az a lényege, hogy a diákok megismerkedjenek a főbb felekezetek tanításával, viszont egyik ünnepeit sem tekintik általános érvényűnek.

Így a karácsony fogalmát is körvonalazza a hittanár, de ugyanígy beszél a ramadánról, vagy a hanukáról, máskor pedig a buddhizmus lényegéről.

Ábrahám történetét a Bibliából azonnal összehasonlítja a Korán Ibrahimról szóló fejezetével.

Az általános vallásoktatást szorgalmazó tanügyi hivatal szerint Hamburgban 106 vallási közösséget tartanak nyilván.

A lakosság 30 százaléka keresztény, 40 százaléka felekezet nélküli, és mintegy 7 százaléka mohamedán.

A vegyes házasságok terjedőben vannak, következésképpen szükség van egymás hitének megismerésére, egyben pedig a tolerancia erősítésére - állítja Folkert Doedens, az evangélikus Pedagógiai és Teológiai Intézet igazgatója, és hozzáteszi, hogy erre a legalkalmasabb közintézmény az iskola.

Nem mindenki ért egyet ezzel a próbálkozással, még az Altendorf Gimnáziumban tanuló diákok jelentős hányadának szülei sem támasztanának akadály a többi vallás megismertetésének útjába, de azt értetlenséggel fogadják, hogy a többi német állami tanintézettel ellentétben,gyerekeik számára miért nem tartanak iskolai karácsonyi ünnepélyt.

A téma szemet szúrt a keresztény egyházak vezetőinek is, akik most mindent megtesznek azért, hogy az Altendorf Gimnáziumban is visszaállítsák a felekezeti alapon történő hittanórákat, és a keresztény diákok ismét megünnepelhessék az iskolában is a karácsonyt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×