INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem jön több szlovák Magyarországra dolgozni

Infostart / InfoRádió
A schengeni övezet kibővítése után nem várható, hogy megugrik a Magyarországon munkát vállaló szlovákok száma - vélik pozsonyi gazdasági elemzők.

Bár pontos statisztikai adat nincs, becslések szerint közel 30 ezerre tehető a Magyarországon dolgozó szlovák állampolgárok száma, miközben összesen közel 200 ezer szlovák vállalt munkát külföldön, főleg Csehországban, Németországban, Nagy Britanniában és Írországban.

A Magyarországon dolgozók legnagyobb része ingázó, de sokan vannak, akik az egész hetet a határ túloldalán töltik, és csak a hétvégékre utaznak haza.

A magyarországi munkalehetőség érezhetően csökkentette a munkanélküliséget, főleg a magyarok lakta déli járásokban. A legtöbben Komáromban, vagy Esztergomban dolgoznak, az ottani Nokia, illetve a Suzuki üzemben lassan több szlovák dolgozik, mint magyar.

A helyzet azonban kezd változni, hiszen a nagy külföldi beruházásoknak köszönhetően egyre több a munkalehetőség Szlovákiában is, olyannyira, hogy több nagyvállalat, főleg az ország nyugati részében, már komoly munkaerőhiánnyal küszködik, és megpróbálja otthon tartani a szakképzett munkaerőt.

Bár a határellenőrzés megszűnésével lerövidül a munkába járás ideje, a szakemberek arra számítanak, hogy egyre többen élnek majd a hazai munkavállalás lehetőségével, hisz a keresetek is kezdenek lassan kiegyenlítődni.

Szlovákia egyre vonzóbb a külföldi munkavállalók számára, évről évre egyre többen érkeznek az országba - olvasható a munka-, család- és szociális ügyi minisztérium tanulmányában. 2004-ben mindössze 2700 külföldi dolgozott Szlovákiában, alkalmazotti státusban, 2006-ban 6500.

A magyarok munkavállalásáról pontos adat nincsen, csupán annyit tudni, hogy többségük nem alkalmazotti, hanem vállalkozói viszonyban dolgozik az országban, a magyar érdekeltségű kisvállalatok, kft-ék száma - a kedvezőbb adózási viszonyok miatt - több mint ezerre tehető.

Hanganyag: Protics János


A címlapról ajánljuk